Purløg i knop

Purløg

Purløg er en af de krydderurter, der oftest findes i køkkenhaverne. Den er skattet på grund af sin løgsmag, som ubetinget forbindes med kartoffelsalat og æggemadder, men også som prydblomst i både køkkenhave og staudebede. Purløg bliver ca. 30 cm høj og dækkes af lyserøde/lilla blomster i maj og juni, men den kan få endnu […]

Læs mere
De uundværlige krydderurter

De uundværlige krydderurter

Krydderurter er et must i alle køkkenhaver. De er uundværlige i køkkenet og forskønner haven med de mange kontraster i farve, duft og form. Tænk salviens grålige, dunede blade mod purløgets helt rette spirer, eller lavendlens næsten overvældende duft mod den fine varme duft fra basilikum. Krydderurter er for mange mennesker hovedformålet med at dyrke […]

Læs mere
tomater bliver store_Mad og Have

Tomater med vokseværk

Lukker jeg øjnene 10 minutter, sværger jeg på, mine tomater er vokset mærkbart i mellemtiden. Sådan føles det i al fald. Det er kun 8 dage siden, de små tomater blev sat i deres plantesække i kapilærkasserne, men der er allerede himmelvid forskel på størrelsen. Faktisk har de fleste tomatplanter fordoblet deres størrelse. Det er […]

Læs mere
rucola_Mad-og-Have

Den første rucola

Rucola er noget af det nemmeste, man kan have i køkkenhaven. Man sår en række, måske to, og i løbet af ganske kort tid, har man mere rucola, end man kan spise. Faktisk kan det nogle gange være en udfordring at få spist så meget, den ikke løber i stok og begynder at blomstre. Det […]

Læs mere
tomatplanter-i-drivhus_Mad-og-Have

Tomater i drivhuset

Efter to måneder i vindueskarmene indenfor, blev det endelig dagen, hvor de små tomatplanter skulle flytte i drivhuset. Egenligt var det en uge eller to for tidligt, da de i store bakker blev båret ud i drivhuset for 9 dage siden, men vi skulle have overnattende gæster, så tomatplanterne måtte vige pladsen. Fint nok med […]

Læs mere
skydende-rose_Mad-og-Have

En forunderlig rose

En tørret rose, der spirer, er næsten for godt til at være sandt. Ikke desto mindre, har jeg beviset her. Den 14. marts blev jeg udlært som mediegrafiker, og jeg fik i den forbindelse en langstilket hvid rose af mine forældre. De ville gerne have, jeg skulle have blomster, men da vi skulle på skiferie […]

Læs mere
Status på køkkenhave i maj

Status på køkkenhave i maj

De fleste frø er sået, og vi står på spring til sommeren. Sådan kan det nemt føles, når man står i sin køkkenhave i starten af maj måned. Jorden er endnu ikke varm nok til, bønner, courgetter og squash kan sås, eller små udplantningsplanter som majs og selleri kan sættes, og bedene kan synes tomme […]

Læs mere
Sædskifte

Sædskifte holder køkkenhaven sund

Sædskifte ses overalt i landet, nemlig på markerne. Landmændene ved, at en mark med den samme afgrøde to eller flere år i træk vil give et lavere udbytte, og derfor tilsås markerne altid med forskellige afgrøder hvert år. Det kan være raps, hvede, byg, havre, rug, grøngødning osv. Sædskifte kan være med til, at skadedyr […]

Læs mere
Hukommelsens lille hjælper

Hukommelsens lille hjælper

Hvert eneste forår når de første vilde frugttræer blomstrer – som nu hvor mirabelletræerne står som store hvide træer i landskabet – tænker jeg på at finde kameraet frem. Ikke fordi jeg vil forevige deres skønhed, men fordi jeg husker elendigt. Fotografierne skal derfor være hukommelsens hjælpere. År efter år har jeg set på mirabelle-, […]

Læs mere
En laksemousse bliver til

En laksemousse bliver til

Uden opskrift – hvordan laver man så en laksemousse? Det spørgsmål stillede jeg mig selv sidste weekend, da jeg impulsivt havde købt et stykke fersk laks i supermarkedet. De øvrige ting i indkøbskurven var en avocado, frisk dild og et glas ørredrogn. På det tidspunkt anede jeg ikke, hvordan jeg skulle forene de fire ingredienser, […]

Læs mere