Med et hus på landet er der masser af plads til både staudebede, rosenhave og rhododendronbuske, men af en eller anden grund er det altid køkkenhaven, der har min fokus.
Det skyldes til dels, der altid er noget at lave i en køkkenhave, men også at jeg synes, en køkkenhave er smuk, og ikke mindst glæden ved at hente hjemmedyrkede bær og grøntsager vægter tungt. At se små frø på størrelse med knappenålshoveder udvikle sig til farverige salater, flotte kål eller velduftende krydderurter.
Der er ikke noget skønnere at lave mad med hjemmedyrkede grøntsager, og jeg er pavestolt hver eneste gang, jeg henter det mindste produkt ind i køkkenet – uanset om det drejer sig om et kilo tomater i højsæsonen eller fine små timianblade i vintersæsonen.
Dermed er det ikke sagt, alt jeg dyrker lykkes, men med årene kommer erfaring, og jeg har fundet ud af, hvilke afgrøder jeg er gode til, og hvilke jeg skal holde mig langt væk fra.
Mine forhåbninger er, at jeg med denne side kan give et lille indblik i det at have køkkenhave og formidle noget af den glæde, jeg har hver eneste dag.
Ambitionerne behøver ikke være som mine. Selv det mindste bed eller altankasse kan frembringe masser af glæde og gode stunder.
Et mix af grøntsager og blomster
Jeg har altid synes, en potager er smuk, og jeg kan huske, jeg som teenager fandt fotos med flotte potager, jeg var meget betaget af. Potager er fransk og betyder køkkenhave. Udseendet er dog meget anderledes end en typisk køkkenhave med grøntsager i lange lige rækker.
Formålet med en potager er både at være prydhave og nyttehave. Det vil sige, det er mindst lige så vigtigt, haven er smuk, som den er udbytterig.
Det sker via tilrettelægning, så der opstår kontraster i f.eks. størrelse, farve og form, men også blomster inddrages i haven. Det kan være nytteblomster til bier og sommerfugle eller spiselige blomster som blomsterkarse og lavendel. Forestil dig kontrasten mellem fenniklernes fjeragtige top og selleriens lidt stride blade, eller en flot, næsten lilla pluksalat mod icebergsalatens faste runde hoved.
I erkendelsen af jeg stort set altid befinder mig i køkkenhaven, er staude- og rosenbede efterhånden flyttet over til køkkenhaven, så det nu er et stort rum med grøntsager, frugter, bær, roser, stauder, klatreplanter, forårsløg m.m.
Det betyder, der altid er noget spændende at se på. Inden jorden bliver varm nok til at så, knejser tulipanerne, og når stauderne er visnet ned i efteråret, står nogle af krydderurterne stadig flot.
Jeg elsker min køkkenhave!
De nyeste indlæg fra haven
Nem dyrkning af citrongræs
Citrongræs er en uundværlig del af ingredienslisten, hvis man elsker mad fra Asien. Dens friske...
Spiser høns dræbersnegle?
Søger man gode råd på nettet til at komme af med dræbersnegle, mangler der ikke...
Genbrug selvspirende frø
Når foråret kommer, står mange af os klar med kriller i fingrene og store mængder af...
Beskæring af brombær
Alle, der har brombær i haven, er bekendte med det vildnis en enkelt brombærbusk kan...