Mad og Have handler om at forvandle friske, lækre – og helst hjemmedyrkede – frugter og grøntsager til skøn hjemmelavet mad uden de store anstrengelser. At bringe glæde til kokke, familier og gæster året rundt. Mad og Have kombinerer lækre, sunde opskrifter med tips, tricks og historier fra køkkenhaven og viser, hvor nemt det er at dyrke sine egne grøntsager, krydderurter og frugt.
Men Mad og Have handler også om at bringe inspiration til en travl hverdag, så der kommer mere hjemmelavet mad på bordet og færre færdigretter. Der er fokus på glæden ved at plukke og høste sine egne grøntsager, lære at bruge dem på nye måder og ikke mindst glæden ved at servere hjemmelavet mad. Den er måske ikke altid perfekt, men den er lavet med omhu og stor kærlighed, og det er meget mere værd end en perfekt færdig-ret.
Når vi skal have gæster, er vi ofte fokuserede på at servere det perfekte måltid og være den perfekte vært. Lys bliver koordineret med farven på blomsterne, servietterne bliver foldet, og maden skal helst se ud som noget taget fra et magasin. Jeg forstår godt denne holdning, og jeg ønsker også alle mine måltider skal være perfekte, men ofte er man presset på tid, og det er ikke sjovt at have gæster, hvis man er stresset. Så hvor skal man lægge sit fokus?
Jeg tror, de fleste gæster fortrækker et rigtig dejligt hjemmelavet måltid med mindre fokus på lys og servietter, frem for take-away eller en delvis færdigret. Det bedste øjeblik ved at være gæst, er når døren åbnes, og man imødekommes med skønne dufte, der får tænderne til at løbe i vand. Så fokuser på at lave skøn hjemmelavet mad. Den er måske ikke perfekt, men den har aroma, smag, farve og tekstur. Og når man har mindre fokus på det perfekte, bliver der tid til at hygge med gæsterne og nyde et glas vin.
Mit fokus ligger altid på, det skal være nemt. Det skal være nemt at dyrke lækre grøntsager, og det skal være nemt at lave dejlig, hjemmelavet mad. Ikke dermed sagt tingene ikke må tage tid, men for mig gælder det om at gøre tingene så ukomplicerede som muligt.
Har du ikke tid eller plads til en køkkenhave, så hold fokus på opskrifterne. Der er forhåbentlig masser af inspiration.
Jeg håber, Mad og Have vil inspirere dig til at dyrke haven eller lave dejlig, hjemmelavet mad, der bringer glæde til venner og familie, men ikke mindst dig selv!
Velbekomme!
Karin