De uundværlige krydderurter

De uundværlige krydderurter

Krydderurter er et must i alle køkkenhaver. De er uundværlige i køkkenet og forskønner haven med de mange kontraster i farve, duft og form. Tænk salviens grålige, dunede blade mod purløgets helt rette spirer, eller lavendlens næsten overvældende duft mod den fine varme duft fra basilikum.

Krydderurter er for mange mennesker hovedformålet med at dyrke grønt. På små altaner dyrkes rosmarin, timian og purløg mere end tomater og salat, og i de store køkkenhaver har krydderurter ofte en fast plads i bedene.

I dag har krydderurter ofte kun kulinarisk anvendelse, men tidligere var formålet mest medicinsk. Selv om den viden efterhånden er glemt, kan der være god idé i, at genopfriske de gode egenskaber planterne har. Formålet med at dyrke sine egne krydderurter er jo netop ofte velsmag og velvære.

Krydderurter deles ofte op i urter og træagtige planter. Urter har bløde stængler og er for det meste et- eller toårige. Det vil sige, deres cyklus tager et eller to år fra spiring til blomstring og endelig nedvisning (død). Eksempler på urter er persille, dild, koriander og kørvel.

Træagtige planter har, som navnet antyder, stængler der minder om små grene/træer. Stænglerne er grønne ved vækst men får hurtigt en bark-agtig og brun overflade. De er ofte fler-årige. Eksempler er timian, salvie, lavendel, rosmarin og laurbær.

Krydderurter_Purløg i knop
krydderurter_Løvstikke

Nogle krydderurter er hårdføre og klarer vintre uden den store beskyttelse. Andre kræver specielle vækstbetingelser i forhold til læ og varme og at udvikles.

Der er ikke nogle fællesnævner for de mange krydderurter. Vækstcyklus, placering, jordforhold, formering m.m. er forskellig for dem alle, men nogle kan placeres i grupper, hvor faktorerne minder om hinanden. Krydderurter fra Middelhavsområdet er f.eks. ofte glade for sol og god drænet jord. Kort sagt som de vokser sydpå.

For at dyrke store flotte krydderurter kræves det kun, vi efterligner de oprindelige vækstbetingelser. Det kan dog godt være svært, når man befinder sig i til tider kolde Danmark.

På Mad og Have vil der de kommende mange måneder være fokus på krydderurter, deres pasning og anvendelse. Mit mål er at lave en oversigt over de forskellige planter, inklusiv vækstcyklus, så det er nemt at tjekke op på formering, anvendelse, egnet jord m.m. Det betyder også flere fotos af planterne, bl.a. under blomstring. Flere af dem blomstrer først om nogle måneder, så derfor ventetiden. Men forhåbentligt bliver de hele ventetiden værd.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar