Højbede i køkkenhaven

Højbede i køkkenhaven

Højbede i haven er både smukke og praktiske og giver en lang række fordele, uanset om de bruges i et afgrænset område eller til større arealer. Variationen i materialevalg og størrelse gør desuden, de kan tilpasses både storby, parcelhushaver og landhaver, og ikke mindst pengepung.

Start sæsonen tidligere

Jord i højbede opvarmes hurtigere end jord i almindelige bede. Selv om det kun er ganske lidt, kan den højere jordtemperatur betyde en tidligere start på dyrkningssæsonen.

Højbedene giver desuden mulighed for at lave mistbænke via dækning med glas, ruder eller plast. På den måde kan man gøre endnu tidligere brug af haven, eller bruge bedene til at dyrke planter, der er mere varmekrævende eller kræver en længere vækstsæson.

Slip for al ukrudtet

Jord i højbede vil altid have ukrudt, men mængden kan minimeres. Ukrudtsfrø er allerede eksisterende i havejorden, kommer med vinden eller spredes via fuglene, men med højbedenes afgræsning har ukrudt som skvalderkål, senegræs eller snerle sværere ved at sprede sig fra jord og plæne til bede.

Fordelen ved højbede er desuden, der kun skal luges i selve bedet – ikke også jord eller stier mellem bedene. På den måde er det forholdvis nemt at overskue lugningen, og man kan tage et bed af gangen.

Er man yderligere påpasselig med senere tilsat jord eller kompost, vil mængden af ukrudt blive mindre med årene.

Højbede i haven

Begræns sneglebesøg

Snegle kan sagtens kravle op af lodrette sider, men højbede kan alligevel være med til at begrænse mængden alt efter materiale og højde.

Højbedene kan desuden ofte forsynes med en form for sneglestop f.eks. nedafbukkede kanter, der forhindrer sneglen af kravle op.

Undgå ondt i ryggen

Højbede kan laves i lige den højde, der passer bedst. Lave bede er gode til større mængder af grøntsager, hvorimod højere bede er perfekte til f.eks. krydderurter, salater og jordbær.

Høje bede fremhæver desuden områder af haven og kan fungere som naturlig rumdeler, uanset om der dyrkes blomster, bær eller grøntsager.

Slip for den hårde efterårsgravning

Laves højbedene ikke bredere end ca. 120 cm, kan hele bedet vedligeholdes og luges, uden det er nødvendigt at træde i bedene. Det betyder, jorden ikke bliver trykket sammen.

Er der brug for at tilsætte gødning eller kompost, kan jorden løsnes eller vendes med en greb. På den måde blandes det øverste lag, men jorden vendes ikke i en spadestiks dybde, hvilket både sparer ryggen og formindsker tilførslen af nye ukrudtsfrø.

Få et større udbytte

Når planterne kan sende deres rødder godt ned i den løse jord, behøver de ikke så meget plads i bredden. Det betyder, der kan dyrkes flere planter pr. m2 og dermed et større udbytte.

Højbede i robinie træ

Vælg mellem mange materialer

Højbede kan laves i et utal af materialer f.eks. sten, fliser, jern, træ, flettes i pil m.m. Find det materiale der passer bedst, både visuelt og økonomisk.

Ulemper

Alt efter materialevalg kan højbede være dyre at anlægge, især hvis man ønsker lang holdbarhed.

Bede i lærketræ holder 5-8 år, fyrretræ noget kortere tid. Egetræ og robinie har en levetid på min. 25 år og er derfor noget dyrere i indkøb. Bede lavet af pallerammer er holdvis billige, men holder typisk kun en sæson eller to.

Undgå trykimprægneret træ af hensyn til miljøet og risikoen for optagelse af giftstoffer i afgrøderne. Nogle vil overveje at bruge plast mellem jord og træ for at forhindre eventuelle giftstoffer fra trykimprægneret træ at blive optaget i afgrøderne, men plast indeholder blødgøringsmidler og kan ligeledes være skadelige. Brug derfor sten, jern eller nogle af de træsorter med en naturlige lang holdbarhed.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar