Højbede i haven er både smukke og praktiske og giver en lang række fordele, uanset om de bruges i et afgrænset område eller til større arealer. Variationen i materialevalg og størrelse gør desuden, de kan tilpasses både storby, parcelhushaver og landhaver, og ikke mindst pengepung.
Start sæsonen tidligere
Jord i højbede opvarmes hurtigere end jord i almindelige bede. Selv om det kun er ganske lidt, kan den højere jordtemperatur betyde en tidligere start på dyrkningssæsonen.
Højbedene giver desuden mulighed for at lave mistbænke via dækning med glas, ruder eller plast. På den måde kan man gøre endnu tidligere brug af haven, eller bruge bedene til at dyrke planter, der er mere varmekrævende eller kræver en længere vækstsæson.
Slip for al ukrudtet
Jord i højbede vil altid have ukrudt, men mængden kan minimeres. Ukrudtsfrø er allerede eksisterende i havejorden, kommer med vinden eller spredes via fuglene, men med højbedenes afgræsning har ukrudt som skvalderkål, senegræs eller snerle sværere ved at sprede sig fra jord og plæne til bede.
Fordelen ved højbede er desuden, der kun skal luges i selve bedet – ikke også jord eller stier mellem bedene. På den måde er det forholdvis nemt at overskue lugningen, og man kan tage et bed af gangen.
Er man yderligere påpasselig med senere tilsat jord eller kompost, vil mængden af ukrudt blive mindre med årene.
Begræns sneglebesøg
Snegle kan sagtens kravle op af lodrette sider, men højbede kan alligevel være med til at begrænse mængden alt efter materiale og højde.
Højbedene kan desuden ofte forsynes med en form for sneglestop f.eks. nedafbukkede kanter, der forhindrer sneglen af kravle op.
Undgå ondt i ryggen
Højbede kan laves i lige den højde, der passer bedst. Lave bede er gode til større mængder af grøntsager, hvorimod højere bede er perfekte til f.eks. krydderurter, salater og jordbær.
Høje bede fremhæver desuden områder af haven og kan fungere som naturlig rumdeler, uanset om der dyrkes blomster, bær eller grøntsager.
Slip for den hårde efterårsgravning
Laves højbedene ikke bredere end ca. 120 cm, kan hele bedet vedligeholdes og luges, uden det er nødvendigt at træde i bedene. Det betyder, jorden ikke bliver trykket sammen.
Er der brug for at tilsætte gødning eller kompost, kan jorden løsnes eller vendes med en greb. På den måde blandes det øverste lag, men jorden vendes ikke i en spadestiks dybde, hvilket både sparer ryggen og formindsker tilførslen af nye ukrudtsfrø.
Få et større udbytte
Når planterne kan sende deres rødder godt ned i den løse jord, behøver de ikke så meget plads i bredden. Det betyder, der kan dyrkes flere planter pr. m2 og dermed et større udbytte.
Vælg mellem mange materialer
Højbede kan laves i et utal af materialer f.eks. sten, fliser, jern, træ, flettes i pil m.m. Find det materiale der passer bedst, både visuelt og økonomisk.
Ulemper
Alt efter materialevalg kan højbede være dyre at anlægge, især hvis man ønsker lang holdbarhed.
Bede i lærketræ holder 5-8 år, fyrretræ noget kortere tid. Egetræ og robinie har en levetid på min. 25 år og er derfor noget dyrere i indkøb. Bede lavet af pallerammer er holdvis billige, men holder typisk kun en sæson eller to.
Undgå trykimprægneret træ af hensyn til miljøet og risikoen for optagelse af giftstoffer i afgrøderne. Nogle vil overveje at bruge plast mellem jord og træ for at forhindre eventuelle giftstoffer fra trykimprægneret træ at blive optaget i afgrøderne, men plast indeholder blødgøringsmidler og kan ligeledes være skadelige. Brug derfor sten, jern eller nogle af de træsorter med en naturlige lang holdbarhed.
Hej Karin
Jeg har et par spørgsmål ift.jordbunden hvor højbedet placeres på.
Kan jeg lave højbedet direkte på græsoverfladen eller skal den fjernes og evt jorden løsnes?
Er der nogle grøntsager der kræver en lang vokseplads til at de kan udvikle deres rødder og dermed et højt højbed?
vh Lisbeth
Hej Lisbeth
Tak for din henvendelse.
Om du kan lade græsset blive afhænger lidt af, hvor højt dit højbed er. Laver du f.eks. et højbed, der er 50 cm højt, vil græsset med tiden formulde og blive til jord. Det vil passe fint til de fleste grøntsager, men nogle har brug for så løs jord som mulig, og så dybt som muligt. Eksempelvis udvikler rabarber sindssyge lange og tykke rødder, der kan være på tykkelse med et håndled og over en meter lange. Der vil jeg fjerne græslaget og løsne jorden yderligere et spadestik, inden bedet fyldes op.
Drejer det sig om lavere højbede, vil jeg altid fjerne græslaget. Især ved bede i højden max. 20 cm, får du problemer med græslaget. Mange grøntsager udvikler rødder, der er længere end 20 cm f.eks. salat og alle rodfrugter.
Langt de fleste grøntsager kan dyrkes i et lavt bed, så længe jorden er løs. Jeg graver altid et spadestik ned hver forår for at løsne jorden.
Permanente planter som rabarber, asparges, krydderurter og peberrod vil dog gerne have dybere jord.
Husk i øvrigt at sætte peberrod og mynte i en spand eller anden begrænsning, med mindre du ønsker mynten skal være over det hele 🙂
De bedste hilsner
Karin
Hej Karin
Vil lige høre om du ikke har kendskab til højbede/kummer som er lavet i genbrugsplast.
Vi yder 15 års garanti på højbede lavet i genbrugsplast og desuden er det 100% giftfri.
Plankerne kommer fra Tyskland hvor det er under lb.kontrol.
Dette skal vi dokumentere over for bl.a. børnehaver.
Hvis du er interesseret vil vi gerne stille et højbed til din rådighed.
MVH
Carsten Jensen
40169722
Hej Carsten
Tak for din henvendelse. Jeg kender ikke til højbede i plast.
Jeg værdsætter dit tilbud, og jeg kan sagtens forstå, folk foretrækker et materiale, der ikke har vedligehold eller forgår.
Det er dejligt at høre, I bruger et materiale, der er giftfrit.
For mig handler det dog om at bruge naturens materialer, at se dem forandre sig og minimere mit plastforbrug, der hvor jeg kan. Så selv om det kan være et knokkelarbejde med højbede i træ, holder jeg mig til dem, men tak for tanken 🙂
De bedste hilsner
Karin