Status på køkkenhave i maj

Status på køkkenhave i maj

De fleste frø er sået, og vi står på spring til sommeren. Sådan kan det nemt føles, når man står i sin køkkenhave i starten af maj måned.

Jorden er endnu ikke varm nok til, bønner, courgetter og squash kan sås, eller små udplantningsplanter som majs og selleri kan sættes, og bedene kan synes tomme og kedelige. Men når man kigger efter, ser man små rækker af grøntsager stå i geled. Spinat, radiser og ærter er godt på vej, og de selvsåede frø fra sidste år, som koriander, rødbeder, rucola og fennikel, står spredt i bede og på stier.

Krydderurterne er allerede langt foran. Den hårde, men meget korte, vinter har betydet, at flere krydderurter end normalt har overvintret. De træ-agtige krydderurter som timian, merian, oregano, salvie og rosmarin står allerede med friske nye blade, og de bløde krydderurter som purløg, estragon, løvstikke, kørvel, mynte og persille vokser næsten hurtigere, end øjet kan se. At vinteren har været meget mild i år er nemt at se – for første gang i 10 år har min persille overvintret, og den vokser sig nu stor og flot inden blomstring. Mynten har som sædvanligt overtaget hele det ene bed. Jeg er glad for, den trods alt ikke vokser vildt i min køkkenhave. Nok elsker jeg mynte, men den har potentiale til at blive ukrudt på linje med skalderkål og brændenælder, hvis ikke den begrænses.

Én grøntsag har dog overhalet alle andre planter i min køkkenhave – nemlig rabarberen. Den står stor og mægtig, og allerede nu med flotte røde stængler og blade på størrelse med LP-plader. Der er ikke noget at sige til, rabarberen for mange er én af de største forårsbebudere. Den varsler lækre tærter og trifli på terrassen og syrligt tilbehør til en helstegt kylling, men ikke mindst en lang og lys sommer med udbytte langt ind i sensommeren.

Godt de øvrige planter endnu er flere måneder om at give et udbytte. Så kan rabarberen nemlig få min uforbeholdne opmærksomhed så længe, mens jeg drømmer om saft, marmelade, relish og tærter. Endnu en gang bliver det en god sommer.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar