Purløg i knop

Purløg

Purløg er en af de krydderurter, der oftest findes i køkkenhaverne. Den er skattet på grund af sin løgsmag, som ubetinget forbindes med kartoffelsalat og æggemadder, men også som prydblomst i både køkkenhave og staudebede.

Purløg bliver ca. 30 cm høj og dækkes af lyserøde/lilla blomster i maj og juni, men den kan få endnu en blomstring senere på året. Den er hårdfør og flerårig og dukker, som en af de første planter, op af jorden i de tidlige forårsmåneder. Både blade og blomster er spiselige. Blomster og de seje blomsterstilke bør dog fjernes, hvis ikke de skal bruges kulinarisk, da de udpiner planten. Da purløg selvsår sig ret nemt, er det endnu en god grund til at fjerne blomsterne forholdsvis hurtigt.

Purløg i marts

Purløg i knop

Purløg kræver ingen særlig pasning og er nem at dyrke. Planten kan startes fra frø, men den formeres nemmest ved deling. En klump vokser sig ganske tæt i løbet af få år, og deling er nødvendig for at holde planten sund.

Purløg er en sund plante men kan angribes af løgrust, en svampesygdom. Sygdommen viser sig ved små rustrøde pletter på stilke og blade. Rust er meget normalt for purløg og bemærkes ofte ikke. Kraftigt angreb kan dog dræbe planten. Klip planten helt ned og kasserer alle blade og stilke. Planten vil da skyde på ny uden spor af rust. Helt unge planter bør ikke nedklippes, da det svækker planten.
Rust fremmes ved fugtig og varme forhold og spredes via sporer. Det er derfor vigtigt, afklippede blade kasseres og ikke genbruges i kompost eller som afdække.

Latinsk navn: Allium schoenoprasum

Plantetype: Hårdfør flerårig

Optimal placering: Direkte sol eller delvis skygge

Formering: Frø eller deling

Egnet jord: Fed og fugtig jord men med god dræning

Spiselige dele: Blade og blomster

Purløg i blomst

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar