Min inspiration til dejlig mad

Det er nemt at finde inspiration til sund, lækker mad via TV, farverige madblade og kogebøger – sidstnævnte har jeg adskillige meter af. Det er dog sjovere at finde inspiration via en tur på markedet, restaurantbesøg, udlandsrejser, en familiemiddag eller blive inspireret af de afgrøder, der er i haven.

Min største inspiration kommer fra rejser. At se og smage ukendte grøntsager, kød, krydderier, fisk og skaldyr, frugter, oste og ikke mindst dufte til alle de skønne aromaer. Jeg har stærke minder om en stærk og pebret suppe med hele hønsefødder på en tur til Thailand, min første Spaghetti Vongole på en campingplads ved Lago d’Iseo i Italien, en 500 grams morgenmadsburrito i Los Angeles og en tørstslukkende lemonade i Dubai.

Jeg har for vane at tage fotos eller notater, hvis jeg får en rigtig lækker ret serveret. Det behøver ikke kun dreje sig om smag. Det kan også være en flot servering, jeg er fascineret af. Inspirationen er med til at gøre min egen madlavning sjov og giver masser af input til nye retter eller variationer af retter, jeg har lavet i forvejen.

Inspiration from cookbooksFarverige kogebøger gør det nemt at finde inspiration.
Inspiration from an old diaryMin gamle dagbog fra Thailand, fyldt med opskrifter, tegninger og pletter fra madlavning.

Inspiration kan komme fra mange steder, og alligevel kan også jeg blive fanget i gamle vaner og lave de samme, kendte retter igen og igen. Når det sker, leger jeg ofte en lille leg. Jeg tager 2-4 grøntsager fra køkkenhaven, som jeg skal lave en dejlig ret ud af. Alle basis ingredienser som olie, nødder, krydderier, sukker, mel, ris, pasta osv. er i mine skabe, så jeg skal bare regne ud, hvordan jeg bruger de friske grøntsager på den bedste måde. Nogle retter bliver okay, andre, synes jeg, bliver helt fantastiske. Det er dem, jeg gerne vil dele på Mad og Have.

Finding inspiration in the vegetable garden
Gør det sjovt at lave mad. Leg en lille leg med friske grøntsager.

Så hav det sjovt! Tænk ikke så meget på mad, men nyd alle de skønne farver, former, dufte og smage. Jo mere mad man laver, jo nemmere bliver det, og jo sjovere bliver det at finde inspiration alle steder.

Nyeste opskrifter