Mad på hjernen

Jeg elsker mad, god mad! Så simpelt kan det siges.

Men hvad er god mad? For mig er god mad hjemmelavet mad, der er lavet med omtanke og omhu. Det behøver ikke været kompliceret eller lavet på dyre ingredienser – tværtimod. God mad er mad, hvor der er lagt vægt på gode råvarer, og hvor man med tid og lidt kærlighed kan lave velsmagende og nærende retter med meget få ingredienser. Tænk f.eks. på jordskokkesuppe, en forårsrisotto med ærter og gulerødder, en lækker salat med skinke og fersken eller gryderetter, der koger i timevis, men som indebærer meget lidt arbejde og fylder huset med de dejligste dufte.

Tærter med chokolade og frisk frugt

God mad handler også om lykke for både kok og gæst. For mig er der ikke noget mere tilfredsstillende end at have lavet et dejligt måltid til familie og venner og se dem nyde smag, farve og duft – uanset om det drejer sig om en fire-retters menu eller en hurtig bid.

For mig er god mad meget sæsonbetonet. Jeg elsker at lave mad med grøntsager, bær og frugter fra haven, når de er i sæson. Smagen er bedre, der er langt bedre økonomi i det, det er godt for miljøet, og så har det sin helt egen charme at vente på de første rabarber i maj, de første tomater i juli og pastinakkerne i oktober. Skal jeg beskrive følelsen, jeg får, når jeg plukker de første modne tomater eller jordbær, må det være lykke. Der er simpelthen ikke noget smukkere end at høste egne grøntsager og frugter i haven og så spise dem kort tid efter.

Jeg tror på hjemmelavet mad, gør os glade – og jeg tror på, at glade mennesker lever længere!

Når det er sagt, så er jeg ikke fanatisk. Har jeg lyst til en suppe med majs, og majs ikke er i sæson, bruger jeg uden problemer majs fra dåse. Der er masser af gode varer på dåse eller frost som alternativer til ferske varer.

Jeg bruger så mange økologiske produkter som muligt, og jeg tror, verden ville være et dejligere sted, hvis vi alle købte økologiske varer. Mad og Have handler dog ikke om at købe, men at dyrke dine egne grøntsager – økologisk selvfølgelig – og bruge dem til at lave sund, lækker og hjemmelavet mad.

Mad og Have handler kun om at vise, hjemmelavet mad smager meget bedre end købemad, at det ikke tager så lang tid, som du tror, og det er meget billigere.

Sidst men ikke mindst, handler Mad og Have om at have det sjovt. Sjovt i både køkkenhave og køkken. At nyde nye smage, prøve nye opskrifter og udfordre evnerne.

De opkrifter, der er på Mad og Have, er alle forholdvise nemme at lave. Der er nogle enkelte, hvor øvelse gør mester, f.eks. bearnaise sauce og fyldte chokolader, men de øvrige er lige at gå til. Ser nogle af retterne indviklede ud, skyldes det mere anretningen end selve madlavningsprocessen.

Velbekomme!

Nyeste opskrifter