Alle, der har brombær i haven, er bekendte med det vildnis en enkelt brombærbusk kan udvikle sig til, hvis den ikke beskæres.
Vildnisset skyldes, brombær hvert år sætter nye skud fra bunden samt beholder tidligere års skud, modsat hindbær der visner ned efter bæring. Det betyder, en enkelt busk i løbet af ganske få år, bliver meget stor og uregerlig. Det er smukt, hvis den står i et levende hegn, men knap så ideelt i en almindelig have og ualmindeligt upraktisk og irriterende, hvis man har en sort med torne.
Beskær forrige års ranker
Brombær sætter bær på toårige skud. Det betyder, sidste års skud vil bære frugt i igangværende år, men de lange og til tider meget vilde skud, der dannes i år først bærer frugt næste år. De bærende skud fra sidste år kan reelt godt give bær et år mere, men ofte vil det give mere mening at beskære brombærbusken primært pga. pladsmangel.
Brombærbusk inden beskæring. De frugtbærende skud fra forrige år er nemme at genkende på de gamle blomsterstande og bær.
Beskæring af brombær kan ske både efterår og forår, men det kan være praktisk at vente til foråret. På den måde kan man kompensere for mængden af ranker ved at lade enkelte toårige blive tilbage i tilfælde af, nogle af de nye ranker, der skal bære dette års frugt, er blevet frostskadet. For ikke at beskadige ny vækst er det nemmest at beskære, inden rankerne begynder at danne blade.
Er der brug for at lade ældre ranker blive på busken for at danne bær et år mere, så skær alle sidegrene tilbage til 2-3 cm. Ranken danner da nye sideskud.
Fjern de gamle ranker ved at skære dem ned til jorden med en havesaks. Det er nemt at se, hvilke ranker, der skal fjernes. De har nemlig stadig spor efter bær på sidegrenene og vil være meget buskede i enden af grenen. Brombærbuksen vil hurtigt komme til at virke meget bar, men beskæringen giver luft mellem rankerne, og rankerne fra sidste år vil stadig danne rigeligt med bær.
Brombærbusk efter beskæring. Rankerne, der skal bære frugt i år, er bundet øverst på hegnet.
Sæt system i opbindingen
Reelt behøver man intet system i rankernes opbinding, men det kan lette næste års arbejde, hvis man holder sig til en fast procedure.
Bind f.eks. sidste års skud op, så de sidder øverst på hegnet. På den måde kan de nye skud, der dannes i år, holdes på nederste halvdel og derved få plads til at vokse sig store. Det giver også den fordel, at de bærende ranker sidder i skulderhøjde. Det gør plukningen nem og sikrer, at eventuelle hoppende bær-elskende høns kun kan nå de allernederste grene.
Brombær kan danne ranker, der er 5-7 meter lange.
Spændende side, som jeg lige fandt her!
Jeg købte en lille tornfri brombær, sidste sommer, som kom med to store flotte bær. I år er den blevet noget større og jeg går dagligt og fletter grenene ind i et lille trådhegn… men det kan jeg se måske er rigtig dumt, hvis planten skal beskæres hvert andet år!? Jeg havde bare forestillet mig, at den skulle beskæres, når den blev for lang til det lille stykke hegn… så blev jeg lige klogere 🙂
Jeg har til gengæld været smart ( håber jeg) så jeg har plantet brombæren ud i en stor sort murebalje, med små huller i bunden, så den ikke spreder sine rødder længere end jeg selv ønsker det. Så, hvis den en dag skal flyttes så er det måske også relativt nemt.
Jeg vil lige gemme siden, så jeg kan komme tilbage og læse, når den engang skal beskæres 🙂
Jeg klipper også vores brombær buske HELT ned HVERT år (vi har to buske af den slags som giver kæmpe brombær og de vokser op af jern espalier på garagen).
Der kommer MANGE bær hvert år!
Jeg klipper når frosten slipper ligesom vores roser.
Hej
Hvis man bare er træt af sine brombær, og gerne vil have dem helt væk (vildnis), kan man så være heldig at få dem slået ihjel ved fx at klippe dem ned når den første frost er kommet?
Hej Allan
Nej, så heldig er du nødvendigvis ikke. Højst sandsynligt vil en del af vildnisset begynde at skyde til foråret. Eneste sikre måde at fjerne dem på er at fjerne alle rødder, men det kan være et værre pukkelarbejde, hvis det er et vildnis med dertilhørende torne. Håber du får bugt med dem 🙂
Fint indlæg! Jeg har dog altid beskåret mine brombær helt ned hvert eneste år, og der kommer massevis af bær hvert år alligevel 😄
Interessant!
Det er altid spændende at høre andres erfaring 🙂
Skærer du ned om efteråret eller i foråret? Når grenene at blive meget lange, inden de begynder at sætte bær, eller bliver planten mere busk-agtig?
Hvornår beskærer du dine brombær helt ned ?
Forår eller efterår ?
Mvh Gitte
Hej Gitte
Jeg beskærer altid om foråret. Det er en del af min forårs-rydde-op-rutine at skære ned og binde op igen. På den måde risikerer jeg heller ikke, at afskårne stumper får frost og skader planten, men om det reelt gør en forskel, ved jeg faktisk ikke.
De bedste hilsner
Karin
Sikke et fint indlæg om brombær, jeg havde ellers fået at vide at de nye og tykkere grene skulle klippes væk, men det kan jeg så se at jeg ikke skal gøre – tak for den gode vejledning!
Hej Linda
Uha, det lyder som om, du var tæt på ikke at få nogle bær næste år. Godt du lige tjekkede op på det 🙂
De nye tykke grene er lidt til besvær, men det er en gene, man må leve med. Og det er helt klart nemmere, når man ved, der kommer skønne bær på dem næste år.
Glad for du kunne bruge mit indlæg.
De bedste hilsner
Karin
Ja, pyha. Det havde været meget trist, elsker brombær! Det er en rigtig fin side du har.
Tak, Linda 🙂