En laksemousse bliver til

En laksemousse bliver til

Uden opskrift – hvordan laver man så en laksemousse? Det spørgsmål stillede jeg mig selv sidste weekend, da jeg impulsivt havde købt et stykke fersk laks i supermarkedet. De øvrige ting i indkøbskurven var en avocado, frisk dild og et glas ørredrogn.

På det tidspunkt anede jeg ikke, hvordan jeg skulle forene de fire ingredienser, men jeg regnede med at få en åbenbaring, inden jeg nåede hjem med varerne. Det gik sådan set også godt nok. Jeg ville lave en forret af laksemousse med et lag af avocado og rogn på toppen. Det spændende var dog, hvad jeg havde i køkken- og køleskab, der kunne forenes og løfte retten. Der var en smule fløde, friske æg, løg og basisvarer som salt, peber, husblas m.m.

For at samle inspiration surfede jeg rundt til nettet for at se, hvad der normalt kommes i en laksemousse. Der var creme fraiche, skyr, laks på dåse, røget laks, store mængder af fløde osv. – masser af varer jeg ikke havde. Faktisk fandt jeg ikke en opskrift, der kunne laves på de få ingredienser, jeg havde. Men nød lærer nøgen kvinde at spinde, så jeg besluttede mig for at lave min egen.

Laksen blev først pocheret i vand med masser af dild og derefter rørt op med finthakket skalotteløg, mere dild, salt, peber og den smule fløde, jeg havde. Spørgsmålet var nu, hvordan jeg sikrede mig, moussen stivnede men samtidig var luftig. Jeg besluttede mig for at lidt bruge kogevandet, tilsætte husblas på slump og blande det med pisket æggehvide. Alle fingre var krydset, da laksemoussen skal tages ud af formene. Ville de falde sammen, fordi jeg havde brugt for lidt husblas, eller ville de være så stive, gaflen ville springe tilbage?

Heldigvis, og også lidt til min store overraskelse, var konsistensen perfekt. Fast nok til at holde formen, men blød nok til laksens konsistens kunne mærkes. Intet gummiprodukt her!

Smagen var meget intens – på den gode måde. Intens fordi den kun smagte af laks og dild, og sammen med den cremede avocadopure og de salte ørredrogn, der poppede i munden, var det en virkelig vellykket forret. Den skal afprøves på de kommende gæster.

Jeg elsker, når tingene lykkes første gang.

Har du fået lyst til at prøve en helt simpel laksemousse, så følg linket.
Link til opskrift med laksemousse

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar