Spirer i vindueskarmen

Spirer i vindueskarmen

I forårsmånederne er der altid spirer i min vindueskarm f.eks. tomat, chili, basilikum, aubergine, karse og bønnespirer. Nogle af planterne skal vokse sig store og flotte til udplantning i maj. Andre er sat for smagens skyld, lige nu og her. Hvad er et påskebord f.eks. uden karse?

Lige nu er det tomater, chili og basilikum, der tager pladsen. En del af tomatfrøene, der blev sat for præcis to uger er siden, er allerede blevet store spirer, og første omplantning skete i går. Spiretiden kan være meget forskellig fra sort til sort, så man må væbne sig med tålmodighed. For mit vedkommende er to ud af fem arter endnu ikke spiret, og ventetiden er lang.

Fire chiliplanter, der blev sået i starten af februar, har prydet vindueskarmen længe. De er nu ca. 15 cm høje og skal snart i gang med anden omplantning. Det kan ikke vare længe inden, de første blomster bliver dannet, men der er endnu lang tid til udplantning.

De små røde spirer er rød basilikum. De kan dyrkes som karse. De er lysspirende og behøver ikke jord for at vokse. Når de bliver sået i vat, er der en begrænsning på størrelsen – dels på grund af frøenes tæthed men også gromaterialet – men de er fantastiske til æg- og tomatmadder og pastaretter. Spiretiden for basilikum er ca. dobbelt så lang som ved karse, dvs. ca. 10-14 dage, men ellers passes de ligesom karse. Har man ikke en gammel karsebakke at så basilikumfrøene i, så læg dem i en plastikbakke, der sættes i en gennemsigtig plastikpose, indtil spirerne er fremme.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar