Tomatfrø - såtidspunkt i marts

Tomatfrø – såtidspunkt i marts

Tomatfrø er ca. 8-10 uger om at udvikle sig fra frø til planter, der kan plantes ud i drivhuset, når frosten er væk, og jordvarmen er på ca. 15 grader. Det betyder, jeg plejer at så de små fine tomatfrø midt i marts måned. Men ingen regler uden undtagelse, og i år er jeg lidt senere på den grundet en skiferie.

Det tager jeg dog ikke så tungt, da tomatplanterne nok skal vokse sig store og stærke ret hurtigt, når de først er sat i drivhuset. Fordelen er som regel også, at de små planter med tiden plejer at vokse sig kraftigere og flottere, end de planter der er et par uger ældre, og som når at blive høje og ranglede inden udplantning.

Fordelen ved at så sine egne tomatfrø er, man har et kæmpeudvalg af tomater med hensyn til smag, størrelse, udseende og farve i forhold til det ofte begrænsede udvalg, man kan købe i planteskoler, havecentre og supermarkeder. Man har desuden mulighed for at høste sine egne frø til næste år, hvis planterne er “race-rene”, såkaldt Heirloom tomater. Heirloom tomater er tomatplanter, der ofte er gået i arv gennem generationer, og som er frøfaste. Det betyder, man kan høste frø, og få planter nøjagtigt magen til året efter.

Mange tomatplanter i handlen er F1-planter (hybrider). Det betyder, 1. generation af planten har fået nogle ønskede egenskaber via krydsning af to forældreplanter. Det er dog ikke ensbetydende med, 2. generation af planten (lavet på frø fra 1. generation af planten) videregiver de samme gode egenskaber. Tager man derfor frø fra en F1-plante med det formål at plante dem næste år og få nye planter, er der flere muligheder. Man kan være heldig, at den nye generation har arvet gode egenskaber, som f.eks. smagen, men der kan også være nedarvet egenskaber fra forældreplanterne, man ikke er interesseret i.

Såning og omplantning
Tomatfrø er nemme at have med at gøre. Jeg plejer at så dem i en rumopdelt plantekasse, så jeg ikke risikerer at ødelægge rodnettet senere, når de skal plantes om. Så dem i en god så- og priklejord, der er presset let sammen. Lav et hul ca. 1 cm dybt, så frøene og dæk med mere jord. Vand nu jorden igennem, dæk plantekassen med et gennemsigtigt plastiklåg eller en stor plastikpose og stil kassen lyst ved 20-22 grader. Vent en lille uge. Så begynder det at pible op. Fjern låg/pose så snart tomatfrøene er spiret, og lad spirerne stå i en sydvendt vindueskarm de mange kommende uger.

Tomatplanterne skal plantes om 1-2 gange inden udplantning i drivhus, så rodnettet bliver godt udviklet. Bliver de ikke omplantet svækkes væksten.

Hvis planterne når at blive lange og ranglede inden omplantning, så sæt dem dybt i potten, når de plantes om. Tomater har den egenskab, de kan slå rødder fra hele stænglen. Det betyder, et stykke stængel, der sættes i jorden, bliver til en del af rodnettet med tiden.

Pas de små tomatplanter med masser af lys, god jord (ikke kraftigt gødet) og vand indtil udplantning.

Husk tomatplanter er meget vandkrævende, men de kan godt holde til at tørre lidt ud. Bladene giver hurtigt en indikation om, de er blevet for tørre.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar