Kæmpe basilikum

Hvor køber man de bedste frø?

Egentlig kan man ikke definere de bedste frø til køkkenhaven, da det afhænger af behov, ønsker, tid og muligheder.

I nogle situationer er de bedste frø dem, der er let tilgængelige og hurtige at handle. For eksempel når man er for sent ude med frø-indkøbet eller ikke har adgang til nethandel. Andre gange er de bedste frø økologiske, fra gamle sorter, nemme at dyrke, sjældne, fra en bestemt verdensdel og så videre.

Informationer om frø, og hvilke der er de bedste, kan man indhente mange steder: I bøger, på internettet, blandt havevenner osv. men den bedste erfaring er den, man opnår i haven. Med tiden bliver man garvet og finder nogle yndlingssorter, men det kan være en fordel at notere sorter med et stort afkast, flotte blade, smukke blomster osv. Alt efter ens succeskriterier.

Et sted skal man dog starte, og det kan være dejligt med ny inspiration. Jeg vil derfor give mit input til, hvor du finder spændende grøntsagsfrø på nettet. Nedenstående firmaer er alle steder, jeg tidligere har handlet.

Impecta Frøhandel

Et svensk firma, der sælger frø til grøntsager, krydderurter, blomster, stauder og meget mere. Jeg har flere gange handlet der, da de har et utroligt udvalg, og det er svært ikke at blive fristet af frø, der ikke stod på indkøbslisten. Alle grøntsager er delt op i f.eks. kålvækster, bælgvækster og asiatiske grøntsager, og der er et varieret udvalg. De har økologiske grøntsagsfrø, hvor sortimentet bliver løbende udvidet. Er du interesseret i gamle sorter, så følg de frø der er mærket Kulturarv. Frøene her er avlet i mindst 110 år. Frøene er som regel billigere end i Danmark, så køber man mere end ca. 10 poser, er portoen sparet. Eneste ulempe er, hjemmeside og frøposerne er på svensk. Der er dog fine fotos, der hjælper forståelsen på vej.

Link til Impecta

Bjarnes Frø og Planter

Bjarne sælger ikke bare frø men også gødning, nyttedyr, tilbehør, chilifrø og meget mere. Da jeg lærte Bjarnes hjemmeside at kende, var det pga. en fælles interesse for tomater, og med 162 forskellige tomatfrø på hans webshop bliver man ikke skuffet. Ved man ikke hvor man skal starte, kan man altid prøve en favoritpakke. Den består af fire af Bjarnes yndlingstomater. På den måde får man prøvet fire gennemtestede tomater med forskellig størrelse, farve og smag. Sådan lærte jeg tomaten Black Prince at kende, og den har været en fast del i drivhuset lige siden. Jeg har handlet hos Bjarne flere gange og køber næsten altid mine tomatfrø der. Udforsk dog gerne alle de andre kategorier. Du finder masser af spændende frø til både have, køkkenhave og drivhus.

Link til Bjarnes Frø og Planter

Gourmetgarage

Gourmetgarage sælger frø fra italienske Franchi Sementi og har et rigtigt stort udvalg. Her finder du frø af basilikum fra Ligurien, blomkål fra Sicilien, cikorie fra Puglia, bønner fra Toscana med mere. Kort sagt, alle de ingredienser der bruges i den italienske madlavning, og som man ikke altid kan købe herhjemme. Elsker du at lave italiensk mad, er denne hjemmeside et paradis af spændende frø. Jeg har ofte købt frø med hjem fra turene til Italien, men her er udvalget større og skønnere. De største basilikumblade, jeg har dyrket, var næsten på størrelse med min håndflade og kom fra en pose fra Gourmetgarage (se topfoto). En ting er sikker, hos Gourmetgarage finder du altid spændende grøntsager, du ikke ser andre steder og højst sandsynligt aldrig har hørt om f.eks. agretto eller olivenbladsrucola.

Link til Gourmetgarage

Solsikken

Solskikken sælger økologiske og biodynamiske frø indenfor grøntsager, krydderurter, lægeurter og blomster. De sælger dog også planter samt tilbehør til økologisk dyrkning f.eks. gødning, tangmel og kalk. På de enkelte frøprodukter på hjemmesiden ses en oversigt over gode og dårlige naboplanter. En værdifuld information hvis man prøver en ny grøntsag eller bare vil være sikker på at optimere dyrkningen. Du finder ligeledes god info om spiretemperatur og plantevejledning. Solsikken har en meget pragmatisk tilgang til deres produkter, hvilket jeg synes er dejligt og som stemmer godt overens med deres værdier. Forvent derfor ikke frøposer med romantiske illustrationer eller fotos og mange farver, kun nødvendig info.

Link til Solsikken

Frøbutikken

Frøbutikken har ikke lige så mange sideprodukter, som nogle af de andre hjemmesider, men det gør den så meget mere overskuelig og let tilgængelig. I frøsektionen er der en meget fin inddeling af frø fra spiselige blomster og gamle sorter. Alle frø er tydeligt markeret, om de er økologiske eller i ekstra store portioner. Hjemmesiden har rigtig flotte fotos og fine beskrivelser af blandt andet gode naboplanter, såtidspunkt m.m. Elsker du den romantiske tilgang til haven, finder du hos Frøbutikken et stort udvalg af fuglehuse, skilte og dekorationer men også praktiske ting som planteskilte, redskaber og bøger.

Link til Frøbutikken

Fuglebjerggaard

Alle med interesse i enten mad eller have kender Camilla Plum fra bøger og TV, og langt de fleste ved, hun på Fuglebjerggaard dyrker store mængder af skønne grøntsager, urter, frugter m.m. Kender du ikke Camillas hjemmeside, er den bestemt et besøg værd. Ingen frø er F1 hybrider eller genmodificerede. Det betyder, du får helt rene produkter, ofte gamle kultursorter, og de er alle frø-ægte. Det betyder, du kan tage frø af kommende planter og være sikker på, den nye planter har arvet alle gode egenskaber fra moderplanten. Fuglebjerggaard har et meget stort udvalg af frø, og hjemmesiden kan virke lidt uoverskuelig, men ved du, hvad du går efter, er siden meget inspirerende. Ud over almindelige produktkategorier som gulerødder, salater og løg, finder du også miksede kategorier som Den Franske Køkkenhave, Den Asiatiske Køkkenhave eller Begynderens Køkkenhave.

Link til Fuglebjerggaard

Planer om at bruge egne frø?

Har du fået nogle virkelig skønne grøntsager i løbet af sommeren, kan det være fristende at tage frø til næste år. Har du planer om dette og på den måde være selvforsynende, er det vigtigt, du går efter frø-ægte sorter i handlen. Det vil sige undgå F1 hybrider.

F1 hybrider har fået nogle ønskede egenskaber via krydsning af to forældreplanter (smag, farve, højde osv.). Det er dog ikke sikkert dine frø, og dermed 2. generation, videregiver de samme gode egenskaber til næste års planter. Du kan være heldig, den nye generation har arvet de gode egenskaber, f.eks. smagen, men der kan også være nedarvet egenskaber, man ikke er interesseret i. Tager du f.eks. frø fra en tomatplante, kommer der selvfølgelig masser af skønne planter, men det er ikke sikkert, tomaterne er lige så smagfulde som sidste år.

Har du ingen interesse i at høste frø til næste år, men bare vil have nogle spændende grøntsager, kan du sagtens vælge F1 hybrider.

3 Responses to Hvor køber man de bedste frø?

 1. Thomas Clausen Kock 13. februar 2022 at 10:23 am #

  Hejsa.

  Nu kan du på ingen måde klantres for hvordan Fuglebjerggård håndtere deres kunder. Men har liige annulleret min ordre hos dem.

  Bestilte d. 2/2(fragtpris 90 kr!).. får ingen ordrebekræftelse ikke andet end når jeg skriver direkte til dem, at “vi har din ordre her”… Selvom jeg henvender mig et par gange op til idag, så modtager jeg fortsat ingen ordrebekræftelse eller nogen uddybende svar. Læser så om dem på Trustpilot, og her ting der både direkte og tæt ved minder om mine oplevelser. Så bl.a. derfor annullerede jeg min ordre.

  Årsagen til at jeg valgte at bestille hos dem i første omgang, var netop pga. din beskrivelse her på hjemmesiden. Så jeg synes det er rimeligt du kender lidt til deres håndtering.

  Nu står jeg så desværre i det problem at Bl.a. Loofah frø skal jeg nu finde et andet sted at få fra. Kender du nogen der fører dem eller et andet sted hvor man kan få dem? Særligt et stabilt bestillingssted 🙂

  På forhånd tak

  • Mad og Have 13. februar 2022 at 10:36 pm #

   Hej Thomas

   Tak for din mail. Jeg beklager da virkelig din dårlige oplevelse, og at du har været nødt til at aflyse dine varer.

   Det er 6 år siden, jeg skrev artiklen, men det kan godt være, jeg skal revidere den. Der er nemlig også kommet nye, gode frø-forretninger til, som ikke er nævnt.

   Jeg har søgt på nettet efter Luffa/Loofah frø solgt i DK. Desværre ser det ud til, at dem der normalt sælger disse frø ikke har dem på lager i tiden. Det gælder både Fuglebjerggård, Bjarnes Frø og planter (barney.dk) og Albinus Frø. Så spørgsmålet er, hvor længe du ville komme til at vente på din bestilling, hvis ikke du havde afbestilt.

   Jeg kan desværre ikke finde andre, der forhandler frøene herhjemme, men jeg kan høre mit netværk på Instagram.

   De bedste hilsner
   Karin, Mad og Have

Trackbacks/Pingbacks

 1. Frøoversigt til køkkenhaven - Mad og Have - 14. februar 2016

  […] Her køber du skønne frø! […]

Skriv et svar