Spirer i køkkenhaven

Frøoversigt for sæsonen 2016

I år har jeg besluttet mig for at være mere struktureret med min planlægning af køkkenhaven. Måske er det affødt af, en del af 2015 stod på udskiftning af højbede, og grøntsagerne derfor ikke havde så stor fokus (deraf også manglende udbytte). Jeg føler ikke, jeg plejer at være ustruktureret med hensyn til såning, udplantning, hærdning, høst og så videre, men der er altid plads til forbedring.

Derfor har jeg også i januar haft rigtig stor fokus på planlægningen af det kommende år og skabt overblik via en frøoversigt. Jeg mangler stadig at skifte tre højbede, men de skal ikke komme i vejen for et dejligt år med masser af grøntsager og skønne stunder i køkkenhaven, og i forgårs blev der handlet ind til den store guldmedalje.

En ønskeseddel bliver til

Første skridt var at få et overblik over eksisterende planter og krydderurter samt tjekke frølagrene. Derefter skrev jeg en lang ønskeseddel over alle de grøntsager, krydderurter og blomster, jeg kunne tænke mig.

Med udgangspunkt i sidste års havestatus blev nogle grøntsager valgt fra, og andre kom til. For første gang i flere år valgte jeg sidste år at have kartofler i haven, men de bliver fravalgt igen i år. Jeg synes simpelthen, de tager for meget plads, og med tanke på de mange fine kartofler man kan købe i butikker og langs vejene, synes jeg, pladsen er bedre brugt på nogle af de grøntsager, man ikke kan købe.

Derfor bliver der i år satset på flere nye grøntsager eller afgrøder, jeg ikke har dyrket før f.eks. asparges og artiskok.

Vil du have ideer til gode steder at købe frø til køkkenhaven, så følg dette link.

Frø udvalgt efter yndlingskøkkener

De tre køkkener, min madlavning oftest drejer sig om, er dansk, italiensk og thailandsk. Det var derfor oplagt at vælge krydderurter og grøntsager til disse. Nogle er gamle kendinge i min køkkenhave – andre helt nye. Nogle afgrøder overlapper de tre køkkener, men en grov opdeling er:

Dansk

 • Ærter
 • Forårsløg
 • Rødløg
 • Porrer
 • Pastinak
 • Gulerødder
 • Rødbeder – både gul og rød
 • Radiser
 • Bladselleri
 • Knoldselleri
 • Rosenkål
 • Agurk
 • Salat – diverse hovedsalater
 • Persille
 • Kørvel
 • Dild

Italiensk

 • Butternut squash
 • Rucola – både alm. og en ny olivenbladsformet
 • Tomater – Flere forskellige
 • Basilikum – rød og grøn
 • Fennikel – både krydderurt og grøntsag
 • Hestebønner
 • Courgette
 • Salat – Frisee
 • Bananløg
 • Artiskok
 • Aubergine

Thailandsk

 • Basilikum – thai
 • Koriander
 • Aubergine
 • Chili
 • Kinesisk broccoli

Dertil kommer en række spiselige blomster som blomsterkarse, tagetes, honningurt og stedmoderblomster, samt masser af ærteblomster, digitalis, valmuer og hjertegræs.

Havens faste beboere

Foruden de mange grøntsager fra frø, vil køkkenhaven være prydet af en række frugttræer og -buske og, ikke mindst, en del flerårige krydderurter.

 • Timian
 • Salvie
 • Merian
 • Estragon
 • Rosmarin
 • Purløg
 • Løvstikke
 • Mynte
 • Lavendel
 • Asparges – Nye i haven, skal sættes til april
 • Rabarber
 • Jordskokker
 • Ribsbusk
 • Blommetræer
 • Æbletræer
 • Brombærbuske

Så selv om der stadig er nogle måneder til, man for alvor kan sætte fingrene i jorden, glæder jeg mig helt vildt til den kommende sæson. Godt der inden da kan hygges indendørs med at så chili, artiskokker, tomater, agurker og auberginer.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar