Det vidunderlige ved en have, der bugner af dejlige bær hele sommeren og efteråret, er, der er rig mulighed for at fylde fryseren op. Men hvordan får man de bedste frosne bær?
De fleste har prøvet at skylle og rense bær, lægge dem i en frysepose, og så stå nogle måneder senere, når bærrene skal bruges, med en stor, sammenfrosset klump. Smagen er der ikke noget i vejen med, men det er nærmest umuligt at afveje en ønsket mængde bær, uden at skulle tø dem alle op, og det er helt umuligt at tø dem op, så de stadig beholder deres smukke form og kan bruges som pynt på desserter og kager.
Løsningen er at fryse dem enkeltvis.
Efterårets høst af brombær giver som regel rigeligt med bær til fryseren.
Rens dine bær og fjern eventuelle stilke. Dyp ikke bærrene i en skål med vand – med mindre de er meget beskidte og fyldt med jord – men læg dem i en si og rens dem under rindende vand. Vær ekstra forsigtig med bløde bær som hindbær og brombær. En metode, der virker godt, er at tage hver enkelt bær i mellem to fingre, når de flyttes fra skål til si. På den måde får man tjekket alle bær igennem for dyr, råd og overmodne bær, og det tager ikke så lang tid, som det lyder. Arbejder man med begge hænder, tager det kun nogle ekstra få minutter.
Bærrene er forsigtigt skyllet og tørres nu i et rent viskestykke. Vær opmærksom på de kan farve lidt.
Efter skylning tørres bærrene forsigtigt i et rent viskestykke. De skal bare lige duppes, så det værste vand forsvinder – ikke noget med at trykke eller klemme bærrene.
Læg de næsten tørre bær på en ren bakke. Ryst bakken så bærrene fordeles i et lag og stil bakken i fryseren.
De rene bær er fordelt på en ren bakke, klar til at sætte i fryseren.
Efter nogle få timer er bærrene frosne og til at arbejde med. Pak de frosne bær i fryseposer, f.eks. 250 gram i hver. På den måde ved man altid, hvad man har i fryseren, men skulle man få brug for et “skævt” antal gram, er det nemt at arbejde med de løse bær.
Brug metoden på alle slags bær.
Frosne bær, nu klar til at blive pakket i fryseposer.
Jeg er også rigtig glad for dit gode råd og går ud fra, at samme procedure gælder for Aroniabær?
dejligt når nogen ved noget man ikke selv ved, tak for det.
Har lige ved selv pluk hentet godt 4 kg. Aronia bær og glæder mig meget til at få den optimale glæde af dem, nu hvor jeg ved hvordan de skal behandles.
med venlig hilsen joyce dige
Kære Joyce
Tak for roserne 🙂
Du kan bruge denne frysemetode på alle bær (og i øvrigt alle andre frostvarer).
Jeg skalfryser ofte både kød og brød. Så er det nemmere at dosere den rette mængde.
Tror vi alle kender det med at skulle optø mere kød, end der er behov for, fordi det er frosset sammen til en stor klump.
God fornøjelse med bærrene.
De bedste hilsner
Karin
Tak for dit omhyggelige “fryse-bær”-råd. Jeg vil straks prøve dine metode. Når man ikke er et havemenneske er det godt at nogle kloge hoveder har fundet ud af tingene for mig.
Mvh Mogens
Hej Mogens,
Godt at høre, du kunne bruge rådet. Jeg har selv lige brugt metoden på alle mine jordbær. Det er så dejligt, når bærrene er frosset løst. Så kan man altid bruge et bær eller to i sommerdrinken i stedet for isterninger 🙂
De bedste hilsner
Karin