Stenbiderrogn - dansk kaviar

Stenbiderrogn – dansk kaviar

Stenbiderrogn – den danske kaviar – er lige nu i handlen. Små, smukke changerende fiskeæg i orange og lyserøde farver, der popper på tungen og med en smag af frisk hav. Da stenbiderrogn kun er i handlen kort tid, som regel en måned i februar/marts, gælder det om at gøre god brug af dem, så længe de er der.

Stenbiderrogn kan spises på klassisk vis med blinis, finthakket rødløg, creme fraiche og med en kold, neutral vodka til, men der er mange andre måder at bruge stenbiderrogn på. Jeg vil lægge to opskrifter på siden i de kommende dage.

Det vigtigste er, at rognen er smagt til med salt. Uden, fremhæves den fine smag ikke (som med al mulig anden mad), men rognen kan med fordel også smages til med f.eks. hvid peber, finthakket skalotteløg, citronsaft, olivenolie – alt efter hvad man har lyst til.

Ofte købes stenbiderrogn renset, men kan du købe urenset stenbiderrogn, skal du endelig gøre det. Prisen er ofte langt billigere, og du skal ikke lade dig afskrække af hinderne. De fjernes nemt ved at hælde rognen i koldt vand og piske med et piskeris. Hinderne sætter sig fast i piskeriset og kasseres. Dræn vandet helt væk og salt rognen. Lad rognen hvile lidt i køleskab inden brug.

Stenbiderrogn kan sagtens fryses, men personligt bryder jeg mig ikke om smagen. Den fine havsmag forsvinder, og jeg synes, de bliver meget metalliske i smagen. Derfor vil jeg hellere fråse i fersk rogn den måned, det varer, end at fryse resten ned. En sæsonvare skal trods alt nydes, når den er allerbedst,

P.S. Fersk stenbiderrogn må aldrig sammenlignes med den stenbiderrogn, man kan købe i supermarkederne, som rød og sort rogn, så har du ikke smagt fersk stenbiderrogn, så skynd dig ned til fiskehandleren allerede i morgen.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar