Alle kender og elsker italienske retter som lasagne, spaghetti med kødsauce, minestronesuppe og tiramisu, men, afhængigt at indholdet i køkkenhaven, skabene og køleskabene, varierer de færdige retter fra gang til gang. Ikke dermed sagt at resultatet er dårligt, men retterne er måske ikke, som italienerne havde ønsket.
Jeg har altid ønsket mig at lære at lave italiensk mad, som italienerne gør det, og denne sommer gik mit ønske i opfyldelse. I juli var jeg tre dage på kokkeskole i Bologna, og det var en fantastisk oplevelse.
Hvert anden sommer er min mand og jeg to uger i Italien, hvor vi kører gennem landet i en lejet Fiat 500 og smager på al den fantastiske, regionale mad og vin. I år gik turen til den sydlige del af Emilia-Romagna og den nordlige del af Toscana.
Market Tour i Bolognas midtby. En rigtig appetitvækker inden der skal laves mad.
Inden ferien havde jeg gennem lang tid ledt efter kokkeskoler på nettet og også fundet adskillige, men kun et sted i regionen havde, hvad jeg ledte efter: Taste of Italy i Bologna. Jeg var meget fokuseret på, at maden skulle være regional, og man skulle kunne vælge mellem flere kurser, men jeg ønskede ikke, holdene skulle være for store, eller kurserne for lette. Jeg ville udfordres og lære mest muligt af dygtige lærere. Alle mine ønsker blev opfyldt hos Taste of Italy.
Taste of Italy tilbyder en lang række af forskellige kurser, hvor man lærer at lave mad, som den laves i Bologna og Emilia-Romagna. Som alle ved, er italienerne meget stolte af deres regionale køkkener, og hver region vil udråbe deres køkken som det bedste i hele Italien. Bologna er ikke anderledes, men de har god grund til at være stolte.
Inden opstart på den friske pasta, var der gennemgang af et, to og tre-årig parmasan.
Tænk på balsamico, parmasan, parmaskinke, mortadella og tortellini. Alle disse produkter er fra Emilia-Romagna regionen og værdsat af madglade mennesker over hele verden. Hos Taste of Italy er der rig mulighed for at lave mad med alle specialiteter.
Oplagt er det at lære at lave sin egen pasta. Der udbydes flere kurser f.eks. Pasta med den traditionelle kødsauce fra Bologna (ragu), Farvet pasta, Pasta som vegetarret, Glutenfri pasta og den lille, fyldte pasta Tortellini. Er man ikke den store pastaspiser, eller bare har helt styr på det i forvejen, er der kurser, hvor man lærer at lave mad med Balsamico eller Parmigiano-Reggiano (parmasan), men man kan også lære at lave Risotto eller Vegetarretter.
Zucchiniblomster bliver fyldt med ricotta, basilikum og muskatnød.
Man kan vælge mellem almindelig kokkeskole eller Foodie lektioner. Begge dele inkluderer 4-5 timers madlavning, ingredienser, forklæde og opskrifter samt afsluttende måltid med vand, vin og lidt sødt til ganen. Foodie lektionerne varer lidt længere, og der laves mere mad/flere retter. Oplagt for dem, der ønsker at vide alt om maden fra Bologna og Emilia-Romagna.
Jeg tog Foodie lektioner i Tortellini, Vegetarmad og Mad med Parmigiano-Reggiano. To ud af tre dage var det bare mig og en lærer. Det blev til adskillige retter og en hel del snak om mad. Lærerne er gode til at vurdere dit niveau, så du får en masse ud af timerne, uanset om du er nybegynder eller øvet.
Bolognas specialbutikker sælger nyfangede fisk, duftende frugt, friske grøntsager og skinker i alle størrelser. Alt hvad en kok kan begære.
Selv om du bare tager en dag på kokkeskole, må du ikke misse deres Market Tour. Det er et must! Bolognas midtby er fyldt med gamle specialbutikker, der sælger ost, kød, fisk, nylavet pasta, brød, olie, eddiker, grøntsager m.m. Alt er super frisk, og man begynder ret hurtigt at overveje, hvordan man kan få store mængder ost, kødpålæg og tørrede svampe med hjem uden at skulle betale for overvægt i lufthavnen.
Alle undervisningstimer afholdes i lærernes private hjem. Det føltes lidt mærkeligt første gang at invadere en fremmeds privathjem, men det tog kun nogle minutter at vænne sig til det. Man er så fokuseret på at lære, og lærerne er så venlige, at man hurtigt føler sig som to gode venner, der laver et godt måltid sammen. Fordelen ved at lave mad i et privathjem er desuden, man håndterer almindelige køkkenredskaber, potter og pander. Man bruger ingen store industrimaskiner, og alle redskaber ligner dem, man er vant til.
Kyllingebryst med Prosciutto di Parma, Parmigiano-Reggiano, rosmarin og salvie. Dertil salat med fersken.
Det bedste ved Taste of Italy er dog deres lærere. De er meget engagerede, virkelige venlige og taler flydende engelsk (Maribel og Joanna, som jeg mødte, har begge boet i USA). De ved alt, der er værd at vide om mad fra Bologna og regionen og deler gerne personlige historier, der gør det nemmere for os danskere at forstå italienernes specielle forhold til mad. Deres undervisningsform er meget praktisk, og mottoet er: Du bliver nødt til at lave det for at spise det!
Til højre skønne Maribel Agullo fra Taste of Italy, der gjorde mig meget klogere på italiensk mad.
Jeg havde en fantastisk oplevelse hos Taste of Italy. Skønt med indblik i hvordan maden laves lokalt, og sjovt at høre om de mange Dos and Don’ts, der er forbundet med at lave, og ikke mindst spise, italiensk mad i Italien. Overvejer du en tur på kokkeskole, kan jeg kun anbefale Taste of Italy.
Maribel Agullo, der ejer firmaet, er meget imødekommende og svarer gladelig på alle spørgsmål vedrørende udbud af kurser, priser, bedste tid på året m.m.
Jeg går efter en gave til min kære Lisbeth, som bliver 70
Lisbeth er super til madlavning har været på mange kursuser i madlavning, på scheldminde, i Beijing, hos fusager og Sandager i Frankrig. Hun er så god at jeg fortrækker at spise hjemme frem for at gå på resturant.
Kan i tilbyde et kursus, hvor vi begge deltager og bor tæt på kursus stedet. Så er det gaven, kan jeg få et program og en god pris med indkvartering
Mvh
Lars
Mail som også kan bruges er Lars.pedersen@dk.imshealth.com
Kære Lars
Det var da en super dejlig gave at få. Og skønt med en gave, der også gavner dig selv 🙂
Det lyder til, Lisbeth har prøvet rigtig mange kurser. Jeg kan godt forstå, du foretrækker at spise hjemme.
Kurset i Italien, som indlægget handler om, blev afholdt af Maribel fra Taste of Italy. Jeg kan varmt anbefale hendes kurser. Undervisningen foregår i Bologna, hvor der er masser af gode overnatningsmuligheder. Bologna er en vanvittig spændende by, både historisk og madmæssigt. Jeg er dog lidt usikker på, om hun holder undervisningen i vinterhalvåret. Hun tager nogle gange til USA og underviser, når turistsæsonen i Italien er lav.
Jeg kan også anbefale en Bed & Breakfast for Modena, hvor I kan bo og undervises samme sted. Emanuela, der ejer stedet, er et af de sødeste mennesker, jeg kender. De har dog lukket for sæsonen indtil april/maj.
Hvornår skal gaven gives, og hvornår skal I afsted?
De bedste hilsner
Karin