Dåbskage med fondant, gyngehest og quiltet tæppe

Dåbskage til min niece

Dåbskage med fondant, gyngehest og quiltet tæppe

Den 2. november 2014 blev min lille niece Signe-Marie døbt, og jeg havde fået æren af at lave en dåbskage, som jeg også gjorde til hendes storebrors dåb for 1,5 år siden.

Lad mig sige med det samme: Jeg er ikke den store bager. Jeg elsker at lave et godt brød, og jeg går aldrig af vejen for at spise en dejlig kage, men kagebagning sker sjældent i mit køkken. Nok mest fordi det kræver, man holder sig slavisk til opskrifterne, og der derved ikke er plads til megen improvisation. Brød bager jeg gerne på slump, men det er noget helt andet, når det gælder kager og desserter. Det virker sjældent ret godt, så det holder jeg mig fra.

Heldigvis var Valdemars dåbskage en succes, så jeg skulle ikke betænke mig ret meget, før jeg sagde ja til opgaven endnu en gang.

Min første kage

Jeg lavede min første kage med fondant for 3 år siden, da min mor fyldte 60 år. Jeg havde, som de fleste, set en masse udsendelser i fjernsynet, hvor det så dødnemt ud at betrække kager med fondant, lave roser og figurer, stable kager m.m. Jeg var derfor også overbevist om, det var en smal sag at lave en høj kage i et lag, betrukket med fondant og pyntet med roser.

Virkeligheden var dog lidt anderledes. Det tog mig 5 hverdagsaftener at lave ca. 25 små roser. De var fine, men det tog meget længere tid end forventet, og det var ikke bare et snuptag mellem to fingre som på TV. Fondanten drev mig til vanvid, blev ikke rullet tyndt nok ud og blev sat skævt på. Stemningen var derfor også noget presset i bilen, da vi kørte mod Himmerland for at overraske mor. Kagen var bare slet ikke blevet så fin, som jeg havde troet, og jeg var rigtigt irriteret på mig selv, over jeg ikke havde kunne gøre det bedre.

Heldigvis har jeg for det meste en urokkelig tro på, jeg kan det hele. Ja, faktisk forventer jeg at kunne levere et næsten perfekt resultat selv om det er første gang, jeg prøver. Kombineret med en selektiv hukommelse, virker problemer sjældent store på afstand. Det var også grunden til, jeg uden at tøve sagde ja til at lave Valdemars dåbskage 1,5 år senere.

kage med fondant og roser

Den første kage med fondant. Roserne var flotte, men jeg havde ikke fået styr på fyldet, så siderne var lidt bulede.

Valdemars dåbskage

Til Valdemars dåb havde jeg store ambitioner. Også selv om jeg ikke havde lavet en kage med fondant i den mellemliggende periode. Kagen skulle være i to lag, betrukket med farvet fondant og være pyntet med både figurer og klodser. Jeg havde ikke prøvet at lave en figur siden folkeskolen, men det var forbavsende nemt at finde de gamle kreative evner frem igen. Som teenager tegnede jeg hver dag, så proportionerne havde jeg nogenlunde styr på. Jeg fik også lavet en køreplan, så jeg havde styr på, hvornår der skulle bages bunde, laves mousse, samles kage, laves opsmøring og ikke mindst, hvornår kagen skulle pyntes. 14 timer tog det, men jeg var stolt som en pave, da vi kørte mod Jelling en søndag morgen med en kage, jeg vidste ville sprede glæde hos de stolte forældre.

Dåbskage med fondant og bamse til dreng

Valdemars dåbskage var pyntet med bamse og kanin, marmoreret fondant og små alfabetblokke.

Svigermors runde fødseldag

Få måneder efter fyldte min svigermor 70 år. Det gav mig igen lejlighed til at lave en kage. Kagen skulle være sart sommergul i farven og med pastelfarvede lathyrus. De små blomster gav mig grå hår og tog en evighed at lave, men på kagen blev de rigtig smukke, og de så lette og luftige ud.

Kagen skulle fragtes 400 km på en varm august-dag, men med en stor termokasse samt fryseelementer i plastisk, var der ingen problemer. Kagen var smuk, fin og stadig kølig, da den kom frem.

Kage med fondant og lathyrus blomster

Den tredje kage var pyntet med pastelfarvede lathyrus. Smuk og sommerlig.

Min 40 års fødselsdag

Den 26. december 2013 fyldte jeg 40 år. 25 gæster var inviteret til frokost, og selvfølgelig skulle der være en kage. Den skulle være simpel, helt hvid og vinteragtig og med små stjerner.

På grund af den sparsomme pynt var kagen forholdsvis nem at lave. Kun planlægningen var lidt tricky af hensyn til de dage i julen, vi ikke var hjemme, men med nogle sene aftener og tidlige morgener gik det fint.

Kage med fondant og stjerner

Den fjerde kage var min egen fødselsdagskage. Den var helt enkel i udtrykket.

Signe-Maries dåbskage

Signe-Maries dåbskage blev den 5. i rækken af kager med fondant. Erfaringen fra de første fire kager gjorde, jeg var ret afslappet i forhold til fyld, planlægning af bagning, samling osv. Kun pynten voldte problemer. Jeg vidste simpelthen ikke, hvad jeg skulle lave.

Det skulle ikke bare være en lyserød variant af Valdemars dåbskage, og i flere uger funderede jeg over, hvad jeg skulle lave. Pludselig slog det mig. Inspireret af det for længst indkøbte dåbskort, ville jeg lave en gyngehest på et quiltet tæppe.

Skelettet til gyngehesten lavede jeg af blomstertråd, blomstertape og korkpropper. Skelettet var forbløffende stabilt og klarede uden problemer mængden af farvet fondant. Jeg lod figuren tørre et døgn hver gang, jeg var færdig med en sektion f.eks. krop, vanger, man og hale. Det fungerede rigtigt godt. Næste gang skal jeg dog huske at sætte de små tandstikker i propperne, inden den første fondant lægges på. Tandstikkerne hjalp med at holde mule og især hale på plads, men det var svært at undgå mærker på kroppen, når tandstikkerne skulle presses på plads i den næsten tørre fondant samt prop.

Inspiration til dåbskagen
Kortet der inspirerede til at lave gyngehesten og det quiltede tæppe.

Fyldet blev en syrlig brombærmousse med lime lavet på havens brombær fra efteråret. Jeg lagde dog hele brombær i moussen ved kagens samling, så der var nogle friske frugtstykker i mellem lagene. Det andet lag blev en nougatmousse med små chokoladestykker. De to slags fyld fungerede rigtigt godt sammen, og chokoladestykkerne gav lidt knas. Egentlig ville jeg gerne have haft hasselnøddekrokant i nougatmoussen, men da jeg kender flere nøddeallergikere, erstattede jeg nødderne med chokolade i stedet.

Dåbskage med fyld af brombærmousse og nougatmousse
Fyld af brombærmousse med friske brombær og nougatmousse med chokoladestykker.

Farverne på kagen var ikke inspireret så meget af selve kortet, men mere af Signe-Marie selv. Hun er altid iklædt stærke farver, og hendes mor elsker hende i lilla. Jeg ville have, at farverne var pigede, dog uden de blev alt for tøsede.

Det quiltede tæppe var nemt at lave. Jeg havde købt en stanseform hos Dinkage.dk, som bestod af både kvadratiske stansejern og forskellige knapper med prægninger. Når først fondanten var indfarvet, udstanset og præget, tog det ingen tid at samle tæppet på kagen med lidt glasur som lim.

Det quiltede tæppe på toppen af kagen
Nærbillede af det quiltede tæppe på toppen af kagen.

Små legeblokke var lavet i indfarvet fondant, og Signe-Maries navn blev skrevet med glasur på bundstykket.

Det var en smuk og dejlig dag med en eksemplarisk pige, der ikke sagde et kny under dåben. Kagen blev beundret af både små og store, og jeg er allerede nu hyret til at lave bryllupskagen, når den tid kommer. Jeg har frabedt mig 100 gæster, men hvad pokker. Kan man lave til 30, er der jo ikke så langt til 100…

Nærbillede af dåbskage

Dåbskage med fondant, gyngehest og quiltet tæppe

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar