Røgning af pølser

Lærerigt pølsemagerikursus

I går var jeg på pølsemagerikursus – og sikke en oplevelse! Jeg var helt høj, da jeg kørte hjem i bilen. Der er ikke noget bedre, end når et kursus lever op til ens forventninger, og faktisk leverer meget mere end det. Sådan var det med pølsemageri kurset hos Selvforsyningsskolen.

I flere år har jeg ønsket mig at kunne partere et dyr. Dyret i sig selv var ikke så vigtigt, så det kunne være lam, gris, ko eller rådyr, for jeg ønskede forståelsen af opbygning, muskeldele og partering mere end delene på det specifikke dyr. Det blev dog aldrig til mere end snak, da jeg ikke anede, hvor jeg skulle lede.

Før jul, og dermed også i forbindelse med det evindelige spørgsmål “Hvad ønsker du dig?”, gik jeg dog i gang med at lede efter slagterkurser. Jeg fandt en masse omkring og i København, men afstanden var for lang, og jeg syntes heller ikke, kurserne svarede til det, jeg ledte efter. Ved en tilfældighed faldt jeg pludselig over Selvforsyningsskolen i Fjerritslev, og pludselig var jeg ikke længere i tvivl om, hvad jeg skulle ønske mig – et gavekort til et af deres ufatteligt spændende kurser: Pølsekursus, pålægskursus, spegepølsekursus, finpartering af gris, salte/røge/modne kursus m.m.

Den magiske pølse

I går kom dagen så for det første kursus, pølsekurset. Jeg har tidligere lavet pølser herhjemme. Nogle med ret stor succes. Andre gange har resultatet været blandet, og især sidste gang skuffede pølserne gevaldigt. Jeg vidste, jeg manglede indsigt i de forskellige processer, men kunne ikke finde nogen relevant information på nettet, hverken på dansk eller engelsk. Jeg var derfor ret spændt på kurset, men som sagt indfriede kurset alle mine håb og forventninger.

Kurset blev afholdt af Anders Pedersen fra Selvforsyningsskolen. Anders er slagter og har arbejdet i branchen i mange år, både som slagter og konsulent for slagtere. Han ved derfor alt, der er at vide om slagterhåndværket, og han er rigtig god til at formidle et budskab, så alle kan forstå det. Vi startede med 1,5 times teori om hygiejne, materialer, fremgangsmåde og bindefars. Allerede her fandt flere af os ud af, hvilke fejl vi tidligere har lavet i vores pølseproduktioner.

Hjemmelavet frankfurter
Hjemmelavede frankfurtere.

Kurset blev dog heldigvis kørt efter princippet “Learning by doing”, og kort efter blev vi sat i gang med at lære kunsten at lave en perfekt bindefars. Hvis der er noget magisk over en pølse, må det være bindefarsen. Selv med teorien i baghovedet, er det stadig svært at forstå, at en fars kan binde så meget vand og dermed være med til at skabe saftige og lækre pølser. Der er ingen tvivl om, at langt de fleste fejlslagne pølser i det danske land, skyldes manglende viden om bindefars.

I løbet af dagen fik vi lavet frankfurter, brunchpølser og kødpølse. Ja, du læste rigtigt – kødpølse. Ikke den unaturlige lyserøde version man finder i supermarkederne, men den gammeldags version med masser af godt kød, dejlige krydderier og fantastisk tekstur.

Pølsemagerikursus, hjemmelavede brunchpølser
Nylavede brunchpølser venter på at blive skoldet.

Pølser er dog langt fra færdige med selve produktionen, og kurset dækkede derfor også skoldning/porchering, røgning og stegning. Vi lærte at mærke, hvornår en bindefars er klar, og hvordan pølser skal føles, som skoldningen skrider frem. Vi lærte om varm- og koldrøgning og ikke mindst, hvordan man kan bygge sin egen røgeovn for ganske få penge.

Højdepunktet var dog smagsprøverne. At smage pølser, som pølser skal smage, og nyde smagen af krydderier og røgning. Saftige og faste pølser med et fint knæk og en flot naturlig farve. Det er vist unødigt at sige, vi alle havde store smil på læben.

Jeg har i mange år prøvet at undgå pølser i min indkøbskurv, men som de fleste andre elsker min mand at stege en pølse, når grillen er varm. Jeg følte altid, jeg sluttede et ellers fantastisk måltid af med et skod-produkt, og jeg var ked af, det var det, mine gæster huskede. Men for eftertiden har jeg ingen problemer med at servere pølser for mine gæster, så længe de er hjemmelavede.

Jeg kan varmt anbefale et pølsemagerikursus hos Selvforsyningsskolen. Det er en kæmpe oplevelse, og du behøver ikke have lavet pølser før. Du får stor indsigt i den magiske pølseverden, og der er ingen tvivl om, det er et område, man kan blive vildt fascineret af. Tænk alle de kødtyper eller krydderier, man kan afprøve. Der er ingen tvivl om, hvad jeg skal i aften. Jeg skal afprøve min nye kundskaber og spise pølser til aftensmad. Glæder mig allerede!

No comments yet.

Skriv et svar