Har du overskud af kogte kartofler men ikke nok til en gang biksemad, så brug dem til at lave et lækkert kartoffelbrød. Denne opskrift giver to flotte brød.
Kartoflerne gør et kartoffelbrød blødt og saftigt. Det betyder, det holder sig sig og lækkert længere end et normalt hvedebrød, og bagt med lidt vanddamp får du et brød med en fantastisk sprød skorpe samt en blød og velduftende krumme.
Dette brød er lavet med en fordej. Fordejen laves dagen før og udvikler sig stille og roligt i køleskabet. Det giver det færdige brød en mere nøddeagtig duft og nedsætter behovet for en stor mængde gær.
Som med alle brød påvirkes dejen af temperatur af vand, mel og køkken, fugtighed, hævetid, æltning m.m. Alle mål på tid og mængde er derfor kun retningsgivende. De vigtigste rettesnore er dog at undgå: Salt direkte oven på gæren (fordel gæren i melet inden salt tilsættes), for varmt vand, for meget mel i dejen, for lidt æltning, for lidt hævning og for kort bagning. Det lyder indviklet, men det meste er forklaret i selve opskriften.
Tilsæt gerne dine yndlingskrydderier f.eks. rosmarin for ekstra smag eller form til boller i stedet for brød.
Brødene er fryseegnet.
Fint brød der giver en god krumme. Jeg kom nogle græskarkerner i, og det virker fint og giver brødet karakter. Jeg forkortede æltningen en smule, og det skal man ikke gøre, det er nok derfor at mit brød endte med at blive knap så højt som på billedet.
Opskriften er lidt omstændelig og langsommelig, men godt brød tager tid.
Hej Torben
Godt du kunne li brødet og fik sat dit eget præg med græskarkernerne.
Æltningen betyder rigtigt meget for det brødet, og brød generelt, da det bestemmer, hvor meget gluten der udvikles.
Det er rigtigt nok en lidt langsommelig proces, men det færdige brød er det hele værd.
Nu får jeg helt lyst til at bage det igen 🙂
De bedste hilsner
Karin