Fransk løgsuppe er en af vinterhalvårets skønneste og billigste supper. Den er sødlig, fuld af velsmag og virkelig nem at lave.
Suppen er generelt kendt som fransk løgsuppe, men da suppen historisk set er meget gammel og kendt i store dele af Europa, har de fleste lande en variation af suppen. Der findes derfor sikkert også en dansk løgsuppe, men i mit barndomshjem var suppen altid kendt som fransk.
Da suppen kun består af løg, fond/bouillon, fedtstof, salt og peber, er den virkelig økonomisk at lave, og man kan med fordel lave så stor en portion, der er til dagen efter.
Som jeg husker det, fik vi som børn fransk løgsuppe mange dage i træk, og selv om suppen var god, var det lige overvældende nok. Jeg havde derfor heller ikke regnet med, det skulle være en suppe, jeg ville elske som voksen, men det er en dejlig simpel suppe med masser af velsmag.
Løgsuppe kan laves på flere måder f.eks. hvor løgringene vendes i mel inden stegning, eller der kan tilsættes mælk til en melbolle. Begge dele vil gøre suppen tykkere og mere fyldig. Jeg kan dog godt lide en helt klar suppe og synes, den mørkebrune suppe er flot.
Jo mere løgene karamelliseres, inden fonden tilsættes, jo flottere suppe. Hav derfor god tid, når løgene skal brunes. Går det for stærkt, udvikler løgene ikke den samme søde smag, og man risikerer, de brænder på. En god karamellisering tager ofte 30-40 minutter, men det er ventetiden værd.
Efter karamellisering kan suppen koges færdig på ca. 20 minutter, men jo længere tid suppen simrer, jo klarere og smukkere bliver den, og jeg foretrækker, den koger i ca. 40 minutter. En god hjemmelavet kalvefond er prikken over i-et, men købe-fond eller bouillon kan sagtens bruges i en håndevending.
Franskmændene vil ofte servere suppen med en ostegratinering på toppen. Det vil sige, suppen hældes i portionsskåle, og der laves et låg af brød, gerne daggammelt, der toppes med masser af revet ost. Efter en tur under grillen, har man den lækreste varme suppe med et lag smeltet ost på toppen. Brug gerne Comté eller Gruyere til gratinering. Et godt brød er dog også dejligt dertil.
Bedøm denne opskrift
2 person(er) har bedømt denne opskrift
Gennemsnit
Ingen kommentarer endnu.