Kørvel

Kørvel

Kørvel er en vigtig krydderurt i det franske køkken på linje med persille, purløg og estragon og bruges i blandingen fines herbes (fine urter). Kørvel har dog efterhånden også vundet indpas i mange danske køkkenhaver og køkkener med sin delikate smag af anis.

Kørvel er kendetegnet ved små fint fligede blade og hvide skærmblomster. Det er dog bladene, der foretrækkes kulinarisk, og de høstes, fra planterne er ganske små. Planten er ca. 30 cm høj når i blomst.

Kørvel er hårdfør og kan overvintre under snedække. Den er derfor også en af de første krydderurter i haven, der kan høstes. Planten er for det meste et-årig men kan være to-årig.

Kørvel trives bedst i skyggefulde omgivelser og i fugtig jord. Store temperaturforskelle eller mangel på vand får planten til at blomstre og gå i frø.

Kørvel formeres via frø. Så en række hver 3. eller 4. uge for frisk kørvel hele sommeren. Spirerne kan ikke flyttes, så de bør sås på blivende sted. Tynd eventuelt ud i planterne. Frøene kan sås sidst på sommeren. De vil da spire og stå med friske blade langt ind i vintermånederne.

Det kan være en fordel at lave enkelte planter gå i frø, da man så hele tiden er selvforsynende med nye planter. Generelt elsker kørvel at gro alle de steder, man ikke har tiltænkt dem. I min have gror de bedst i gruset mellem højbedene, hvor der er fugtigt og let skygge. Heldigvis er de nemme at holde nede, så de får lov at vokse alle de steder, de dukker op.

Latinsk navn: Anthriscus cerefolium

Plantetype: Hårdfør et-årig

Optimal placering: Delvis skygge

Formering: Frø

Egnet jord: Fed og fugtig

Spiselige dele: Blade. Behøves ikke tilberedning. Bruges ofte rå som smagsgiver i retter med fisk, kød eller i salater.

Kørvel

One Response to Kørvel

  1. Randi ansen 17. juni 2022 at 2:42 pm #

    I min barndom fik vi kørvelsuppe. Var det lavet af en anden form for kørvel, end den krydderurt vi har i dag<+

Skriv et svar