Årets sylterier 2015

Hengemte lækkerier

Jeg går altid sensommeren og efteråret i møde med en forventning om, der skal skrues lidt ned for mængden af havearbejde, og der endelig bliver tid til at slappe lidt af oven på et travlt forår og sommer.

Men år efter år bliver jeg overrasket over, hvor meget arbejde de sene sæsoner egentlig indebærer. Jo, nok skal der ikke længere sås frø, fjernes så meget ukrudt, vandes m.m., men hvert år undervurderer jeg, hvor meget tid det tager at sylte og hengemme havens overflod af grøntsager, frugter og bær.

5 måneder med syltning

Min første rigtige syltning foregår altid i juni, når jordbærrene er modne, og de første marmelader skal laves. Derefter følger ribsene i juli. Det kulminerer som regel altid med en sommerferie, men på mirakuløs vis modner ribsene altid, så det passer ind i planlægningen.

Juli betyder også høst af krydderurter, inden de blomstrer. Træagtige urter, som oregano og timian, tørres i viskestykker eller ovn for derefter at blive pakket på glas. Lavendel hænges til tørre i viktualierummet, og bløde urter som estragon og basilikum overhældes med olie eller eddike, så der er dejlige krydderolier og -eddiker til salater, supper og gryderetter.

Høst af krydderurter
Krydderurter klar til tørring.

I august begynder produktionen i drivhuset for alvor at tage fat, og det bliver tid til at sylte agurker, tørre tomater, lave ketchup osv.

I september syltes der rødbeder og chilier, og de sidste krydderurter høstes.

Brombærrene begynder så småt at modne i september, og hele oktober høstes der 2-3 gange om ugen. Dertil kommer æblehøst, opbevaring af løg og rodfrugter, nedfrysning af bær, produktion af bærsnapse osv. Kort sagt, 5 måneder med travlhed i have og køkkenet.

MEN….når det så er sagt, er der ikke noget bedre end at nyde et hjemmelavet produkt. At spise en dejlig marmelade på nybagt brød. At spise en kartoffelsalat med intensiv kryddereddike. At lave en pastasovs på egen henkogt tomatpure eller nyde en tortilla med hjemmesyltet chili. Alle de dejlige smage opvejer så rigeligt de mange timer, der brugt på at plukke, sylte, tørre og henkoge.

Husk at eksperimentere

Der vil altid være favoritter i skabet. Syltede rødbeder er et must til leverpostej. Syltede chili er fantastiske i gryderetter eller mexikansk mad, og ribsgele er bare en klassiker, der altid hører hjemme i viktualierummet.

Det kan dog nogle gange være i eksperimenterne, man finder nye favoritter. Derfor leger jeg også altid med en andel af havens afgrøder. Nogle gange falder et eksperiment uheldigt ud, men når det lykkes, er man helt oppe over skyerne. Sidste års bedste forsøg var en abrikosmarmelade med vanilje og chili, og i år har jeg leget med gul tomat marmelade.

Inspirationen finder jeg for det meste  i blade og magasiner, restaurantbesøg eller rejser. I år gav en tur til Italien inspiration til henkogte glas med passata, italiensk tomatpure. Jeg glæder mig til at smage den i pastasovser, gryderetter og osso buco.

Er du ikke vant til at sylte eller henkoge, så start med følge en opskrift. Eksperimenterne kommer måske senere, og uanset om resultatet kommer af en kogebog eller fri fantasi, så bliver glæden over at spise et hjemmelavet produkt altid den samme.

Jeg har samlet nogle gode råd til syltning – en række retningslinjer der fungerer for mig. Måske fungerer de også for dig. God syltning!

 

Syltede chili
Glas med blandende chili klar til at blive syltet.

2 Responses to Hengemte lækkerier

 1. Palle Sørensen 6. juni 2020 at 1:47 pm #

  Hej, Dejligt at nogle gider arbejde med de gamle konserveringsmetoder. Jeg har søgt på nettet efter Tørsleff´s syltebog, den omhandler ikke henkogning. Jeg er vokset op med en dampende henkogningskedel i køkkenet, men husker desværre ikke kogetiderne.
  Mvh. Palle

  • Mad og Have 17. juni 2020 at 11:58 am #

   Hej Palle
   Min mor har altid syltet, da jeg var lille, men jeg husker ikke, hun har brugt henkogning. Det er derfor altid lidt på gefühl, når jeg gør det. Jeg har prøvet et par gange i gryde, men jeg foretrækker ovnen. Det larmer heller ikke så meget 🙂
   Sidste år laver jeg passata i ovnen, men fik givet glassene for længe, så en del af indholdet fordampede. Fordelen var, at det resterende i glasset var meget intens – har netop brugt det sidste glas til en omgang indisk mad.

   De bedste hilsner
   Karin

Skriv et svar