Salater i haven

Gør status over køkkenhaven

Når året lakker mod enden, er det en god ide at gøre status over køkkenhaven. Simpelthen af den årsag at man ikke kan huske detaljerne fra år til år.

En status behøver ikke være indviklet eller tage en masse tid, men det er et vigtigt redskab, når man vil optimere på dyrkningen af køkkenhaven.

Vi mennesker har en tendens til at fortrænge det svære eller sure, så når vi når foråret og skal i gang med jord og frø, har vi lykkeligt glemt, hvilke problemer der opstod året før.

Tag notater løbende i sæsonen

Nogle problemer kan ikke påvirkes, f.eks. varme, kulde og nedbør, men da de påvirker afgrøder og udbytte, er de vigtige at tage med i regnestykket. Et eksempel kan være sæsonstarten. I år startede drivhussæsonen ca. tre uger senere end normalt på grund af for lave temperaturer. Det er vigtigt at tage hensyn til, for tager man ikke højde for en lav temperatur i drivhuset, især om natten, risikerer man en dårligere vækst resten af sæsonen og derved også et lavere udbytte. Så noter store udsving i vind og vejr samt eventuelle problemer deraf, så du kan tilpasse din sæson året efter. Der er ingen garanti for, sæsonen ikke starter sent igen næste år, men så ved du, du skal vente med udplantningen nogle uger.

Gør ligeledes status over dine afgrøder. Hvilke frø og planter blev sat? Blev de alle store og flotte, eller var der nogle, der aldrig dukkede op af jorden? Måske kom der larver i kålen, eller de gulerødder, du satte, smagte slet ikke så godt, som du troede. Sidstnævnte kan hurtigt løses ved at vælge en anden sort, men måske skal der være mere fokus på bekæmpning af skadedyr f.eks. ved at blande grøntsager med blomster, så skadedyrenes naturlige fjender bliver tiltrukket.

Ærter og staudesalvie
Ærter og staudesalvie klæder hinanden i bedet.

Brug fotos som notesblok

Dyrker du i sædskifte, er det vigtigt, du holder styr på afgrøderne. Kun på den måde kan du undgå at sætte de samme afgrøder i samme jordstykke næste år. Det kan være en god ide at notere alle planter og sorter på et stykke papir. Det hjælper i forhold til planlægningen af den kommende sæson. Er du glad og tilfreds med de nuværende sorter og afgrøder og derfor ikke ønsker udskiftning, kan du nøjes med at tage nogle fotos undervejs i sæsonen. Det hjælper med at holde styr på placering og sædskifte.

Husk jord og gødning

Endelig er det vigtigt at lave en status på din jord. Er den løs og nem at arbejde med, eller blev alle gulerødderne skæve af sten? Kompost kan gøre jorden let og luftig, hvorimod tilsætning af sand (ikke fra stranden) kan gøre en lerjord mindre klæg. Noter ligeledes mængden af gødning, både i bede og drivhus, så du kan tilpasse til næste år.

Som sagt, skal en årlig status ikke være en besværlig eller langvarig proces. Den skal bare give et overblik over succeser og eventuelle fejltagelser. Med en havesæson, der ofte kun giver mulighed for et skud i bøssen inden vinter, er det dog værd at bruge en halv time på opfølgningen.

2 Responses to Gør status over køkkenhaven

  1. Livsnyderhaven 7. december 2015 at 9:14 pm #

    Sikke en spændende blog du har! Jeg søgte efter høns på google, og landede på din side. Tilmelder mig den i dag, da jeg helt sikkert vil følge den.

    Havehilsner

    • Mad og Have 7. december 2015 at 9:38 pm #

      Kære Maria
      Tak for roserne. Skønt at møde en ligesindet have-entusiast og livsnyder 🙂
      Det er ikke noget mere givende end at nyde en have; lydene, duftene, smagen, formerne, kontrasterne osv. Elsker det!
      Jeg håber, min blog kan være til inspiration og glæde.
      De bedste havehilsner
      Karin

Skriv et svar