Solsikke af butterdej

Den spiselige solsikke

Man skulle tro dette indlæg handler om den majestætiske solsikke, vi alle elsker i haven, og som står i tusindvis på marker i landene sydpå. Men nej, det handler om den smukke ret fra Italien, der ligner en solsikke. I Italien kendes den under navnet Girasole, der netop betyder solsikke.

Første gang jeg så og smagte en girasole var på en Bed and Breakfast i Emilia-Romagna regionen. Emilia-Romagna ligger lige over Toscana og pryder sig med at være området for Italiens bedste fødevarer. Kender man italienerne, ved man, alle regioner pryder sig med den titel. Men det er svært ikke at give menneskerne i Emilia-Romagna regionen ret.

Landsdelen strækker sig fra Adriaterhavet i øst til den frodige Po-slette i nord og med store skovområder mod vest og syd. Regionen er madmæssigt verdenskendt for blandt andet parmaskinke, parmesanost, balsamico, lambrusco, mortadella, tortellini og ricotta, som er et biprodukt af parmesanostproduktionen.

Og netop ricotta og spinat var smagsgiverne i min første girasole dengang. Den gjorde et stort indtryk!

Først og fremmest var solsikken vældig smuk at se på. Jeg mindes ikke at have set lignende bagværk herhjemme (det skulle da lige være en julekringle). Så da den blev båret frem, var alle madinteresserede turister straks henne for at lure teknikken af.

Dernæst var smagen. Den var virkelig intens! Den var blandt andet smagt til med rigtig meget muskatnød. Et krydderi jeg i min barndom lærte blev brugt i lasagne og kager. Jeg har dog senere fundet ud af, det kan bruges til meget andet, og taler vi om Emilia-Romagna regionen, kan man næsten ikke lave mad uden at tilsætte lidt af den brune nød.

Det gode ved en girasole er, den kan laves lige præcis, som man lyster. Der kan bruges både gærdej eller butterdej, og fyldet bestemmer man selv.

Ricotta med spinat er en klassiker, men den ses også med nutalla (hvilket slet ikke er dårligt!). Det vigtigste er, fyldet ikke er for vådt, og dejen stadig kan drejes.

Inspireret af den store mængde basilikum i drivhuset, har jeg lavet en version med pesto. Den egner sig både som snack eller forret men er også lækker i picnickurven.

Girasole med pesto

Girasole af butterdej

Girasole med pesto

2.8 of 5 25 Minutter 1 solsikke

En girasole med pesto er den perfekte snack eller forret til et glas prosecco eller hvidvin, når sommeren skal nydes på terrassen. Den ser imponerende ud med alle sine snoninger,...

Hent opskrift

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar