Jordprodukter fra Champost

På besøg hos Champost

I lørdags var jeg så heldig at besøge virksomheden Champost ved Thisted. Det var en fantastisk oplevelse! Jeg elsker, når udbyttet er større end forventningen.

Champost producerer jordprodukter, og du har sikkert set deres farverige sække i havecentre og byggemarkeder. Jeg har lagt mærke til poserne med jord mange gange, men må indrømme jeg aldrig har købt en – eller i bedste fald købt poserne uden at lægge mærke til, om Champost stod bag.

Jeg har tidligere været interesseret i mærket, og jeg har flere gange været inde på deres hjemmeside for at læse mere om produkterne, men jeg synes, det har været uoverskueligt at finde den rigtige type jord, så blev det ved vanen – jeg købte det, jeg plejede og kendte.

Skæbnen ville så, de i efteråret så mig i en TV-udsendelse, jeg var så heldig at deltage i, og de kontaktede mig. Hvem siger nej til en privat rundvisning, ikke jeg.

Hvem er Champost?

Historien begynder i 1962, hvor Kresten Goul startede som champignonproducent under navnet Thy Champignon. Allerede dengang var kompost en vigtig del af produktudviklingen for at få gode champignons. Fokus var på svampene, men med tiden blev virksomheden bevidst om, hvilke fordele affaldsproduktet af champignonproduktionen, nemlig komposten, havde i almindelige haver.

Desværre blev vilkårene for danske champignondyrkere hårde i starten af 00’erne, og i 2006 blev champignonproduktionen stoppet. På det tidspunkt havde sønnen Søren Goul overtaget virksomheden, og han formåede at sadle om og bruge den store viden og erfaring til at markedsføre et produkt, de allerede havde mere end 40 års erfaring med, nemlig komposten. Virksomheden skiftede navn til Champost, som er en sammentrækning af champignon og kompost, og en ny æra var begyndt.

Søren driver stadig Champost, og også Sørens søn, Henrik er en vigtig del af virksomheden. Jeg var så heldig at møde begge.

Hvad er Champost

Champosts bærende produkt er til jordforbedring, men der fremstilles en lang række jordprodukter – alle gødet naturligt med komposteret og varmebehandlet hestemøg. Alle produkter er bæredygtige, og der er tanke på proces og produkt, fra hestemøget leveres, til det står på paller hos forhandlerne. Der tilsættes ikke nogen form for kunstgødning, og brugen af spagnum er minimeret mest muligt. Jordforbedringsproduktet indeholder derfor heller ikke spagnum, men udelukkende hestemøg og halm.

At der er styr på miljøkrav, høj kvalitet og ikke mindst hensyn til miljøet, har medført, at Champost som en af nordens første jordproducenter er tildelt EU Blomsten – EU’s miljømærke. EU Blomsten svarer til det mere kendte Svanemærke, bare i en anden kategori.

Hvordan fremstilles Champost

Jordforbedringsproduktet, der danner base for ni ud af ti jordprodukter, laves på hestemøg fra primært rideskoler. Blandingen af møg og halm leveres i store bunker, og allerede dagen efter levering er den begyndende kompostering tydelig. Varmeudviklingen ses nemt på de dampende møgbunker. Et syn os ridepiger kender fra barndommen. Herefter blandes hestemøget med drænet grisemøg, som er et biprodukt på de mange biogasanlæg.

hestemøg klar til komposteringHestmøg leveres fra rideskoler i hele Nordjylland
Drænet grisemøg fra biogasanlægDrænet grisemøg fra biogasanlæg

Møget køres i en stor hal, tilsættes kalk og lidt svovl, og vendes herefter hver anden dag, til møget er forvandlet til det fineste kompost på 1-2 uger. Alt efter antal dage og ønsket slutprodukt, er komposten enten grov og porøs eller meget fin og uden synlige halmstrå. Stråene er simpelthen nedbrudt til det skønneste muld.

Champost jordforbedring under komposteringKomposteringen finder sted i lange bunker, der luftes hver anden dag.

Hemmeligheden ved en så hurtig kompostering ligger primært i luftningen af hestemøget. Kompostering kræver masser af ilt. Tilføjes det ikke, går komposteringen langsomt eller i stå, men ved at vende hestemøget hver anden dag er lufttilstrømningen konstant. Det giver en super hurtig kompostering – noget vi andre godt kunne lære lidt af.

Jeg har to kompostbeholdere, men lufter dem kun cirka en gang om året. Der sker en kompostering, men det går virkelig langsomt. Jeg har aldrig tænkt på, det skyldes manglende luft, men bare tænkt det var helt normalt. For eftertiden skal de helt sikkert luftes noget mere.

Efter komposteringen varmebehandles komposten. Det betyder, at jordforbedringsproduktet er 100% fri for frø, svampesygdomme og skadedyr, også snegle.

Jordforbedringsproduktet blandes herefter med naturgødning, vækst-ler, muld og spagnum til ønsket produkt, blandt andet plantesække, højbedsmuld, krukkejord m.m.

Er produkterne fra Champost økologiske

Jeg var meget interesseret i at høre, om Champost er godkendt til økologisk brug eller endnu bedre, økologiske. Søren og Henrik har undersøgt muligheden for at få det røde økomærke på deres produkter, men reglerne for jordprodukter er noget anderledes end reglerne for fødevarer. Det ironiske er, at dyrkede de champignon i deres eget jordprodukt, ville champignonerne være godkendt som økologiske, men som enkeltstående jordprodukt kan det ikke lade sig gøre. Efter at have set virksomheden og hørt, hvordan jordprodukterne produceres, har jeg dog intet problem med at bruge det til mine økogrøntsager.

Jeg føler mig privilegeret i at have haft muligheden for at besøge Champost, møde Søren og Henrik og lære et produkt at kende, som jeg er oprigtig interesseret i. Jeg glæder mig til den kommende sæson og ikke mindst bruge min nye viden i bede og kompostbunken i haven. Fra nu af skal sidstnævnte luftes meget tiere end tidligere.

One Response to På besøg hos Champost

  1. Rose Maria Bering-Jensen 27. marts 2021 at 3:45 pm #

    Kære Karin
    Sikke en super flot og herlig inspirerende hjnu emmeside, du har fået op at køre..Jeg fandt dig ved at søge på beskæring af brombærbuske og er både inspireret til at lave dine dejlige retter og købe den rigtige jord Charmpost og gå igang med min køkkenhave.
    Så endnu engang tak for din ualmindelige charmerede hjemmeside!
    Mange påske hilsener
    Rose Maria

Skriv et svar