Sensommer suppe

Fyldig og mættende sensommer suppe med smag og farve efter alle havens lækre grøntsager i august og september; Gulerødder, løg, bladselleri, kartofler, hestebønner og zucchini/squash. Suppen er langt hen ad vejen lavet som en italiensk minestrone. Her får den dog selskab af lidt kogt kylling og god hønsefond for ekstra smag.

Suppens base er lavet over en soffritto, en italiensk grundbestanddel til rigtig mange forskellige supper, saucer og gryderetter. På fransk kendes blandingen som mirepoix, men ingredienserne er ens, nemlig løg, gulerod og bladselleri. Typisk består en soffritto af lige dele løg, gulerod og bladselleri, men man kan nedjustere mængden af gulerod og bladselleri til fordel for løg, hvis den skal være mindre sød. Hvidløg kan også tilsættes, men er ikke en del af denne suppe.

Som ved enhver minestrone gælder det om at udnytte sæsonens grøntsager. Det betyder, at suppen kan tilpasses foråret (ærter, asparges, spæde gulerødder, spidskål) eller efteråret (gulerødder, knoldselleri, kartofler, pastinak). I denne opskrift er suppen tilsat de grøntsager, jeg havde på gældende tidspunkt (midt september), men den kan også tilsættes bønner, tomat, palmekål, grønkål m.m.

Der er ikke nogen fast opskrift på minestrone. Nogle laver den på grøntsagsfond, andre på vand. Der er dog ofte enighed om, at et ben fra en tørret skinke eller skallen fra en parmesanost gør vidundere for en god suppe. Parmesanosten tilføjer umami, den femte grundsmag, og giver i bund og grund en ekstra dybde til suppen. Så i stedet for at smide de gamle skaller ud, så gem dem og brug dem i supper.

For ekstra fylde er her tilsat kylling. Kog evt. en hel kylling aftenen før i en gryde tilsat et løg, 5 peberkorn, en gulerod, en porretop, en persillestilk og vand nok til at dække kyllingen, ca. 2 liter. Tilsæt lidt salt, og lad vandet simre (det skal knap koge) i 45 minutter, sluk så for blusset. Lad kyllingen ligge i vandet og lad gryden køle af. Sæt i køleskab til næste dag. Brug 200 g af kyllingebrystet til suppen. Pil resten af kødet af skroget og gem til tarteletter, kyllingesalat, tærter m.m. Frys evt. ned i mindre portioner. Er der mere fond, end du skal bruge til suppen, så frys det ned til senere brug i suppe eller risotto.

Har du ikke hestebønner, så brug almindelig bønner eller tilsæt anden grøntsag (eller større mængde af de øvrige grøntsager). Husk at vælge en kartoffelsort, der ikke koger ud. Det vil sige, brug ikke kartofler beregnet til mos. Vægten på grøntsager i opskriften er vægt efter skrælning/bælgning.

Suppen serveres her med små tern af den italienske ost Taleggio. Nogle synes, den lugter meget af ost, men den smager mildt og smelter dejligt i suppen.

Server med et godt brød til.

Bedømmelse

  • (5 /5)
  • 1 rating

Related Recipes