Selvspirende morgenfruer er pottet til genbrug

Genbrug selvspirende frø

Når foråret kommer, står mange af os klar med kriller i fingrene og store mængder af frø. Klar til at indtage haven og planlægge den kommende sæsons haveglæder, og det kan være en pinsel at vente på, temperaturen er høj nok, jorden ikke er for våd, nattefrosten er væk osv.

Alt efter størrelse på haven kan det være en stor opgave at så alle bede og kummer til, forspire, potte om, hærde planter m.m.

Derfor er det også oplagt at genbruge de selvspirende frø, hvor det er muligt. De selvspirende frø er spiret på det rigtige tidspunkt og hærdet af naturen. De er ofte også meget længere fremme, end de frø vi selv ville spire i vindueskarm, drivhus eller bed.

Mange grøntsager, blomster og krydderurter sætter blomster og kaster frø i løbet af en sæson. Har man haft koriander, der har fået lov til at blomstre og kaste frø, kender man udmærket panikken, når det året efter vælter frem med hundredvis af små korianderspirer, vel at mærke de steder hvor man ikke ønsker dem. Heldigvis er koriander nem at fjerne, og de små spirer er så friske og potente i smagen, kun få blade bringer de intetsigende planter fra supermarkederne til skamme.

Nogle spirer er ikke egnede til omplantning eller flytning f.eks. koriander, kørvel, dild og rucola, men kan sås løbende gennem hele sæsonen. Purløg, rødbeder, salater, kål og de fleste sommerblomster kan dog uden problem flyttes eller pottes. Er du tvivl, så kig på bladene. Er de små og bløde, som f.eks. dild eller koriander, er sandsynligheden for, de ikke klarer en flytning ret stor. Er stænger og blade sprøde, strunke eller tykke, er chancen stor. Husk dog aldrig at sætte planterne dybere i jorden, end de stod naturligt.

På billedet er det morgenfruer, der blev reddet fra et bed, inden det skulle klargøres til såning.

Selvspirende frø

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar