Brombær

Beskæring af brombær

Alle, der har brombær i haven, er bekendte med det vildnis en enkelt brombærbusk kan udvikle sig til, hvis den ikke beskæres.

Vildnisset skyldes, brombær hvert år sætter nye skud fra bunden samt beholder tidligere års skud, modsat hindbær der visner ned efter bæring. Det betyder, en enkelt busk i løbet af ganske få år, bliver meget stor og uregerlig. Det er smukt, hvis den står i et levende hegn, men knap så ideelt i en almindelig have og ualmindeligt upraktisk og irriterende, hvis man har en sort med torne.

Beskær forrige års ranker

Brombær sætter bær på toårige skud. Det betyder, sidste års skud vil bære frugt i igangværende år, men de lange og til tider meget vilde skud, der dannes i år først bærer frugt næste år. De bærende skud fra sidste år kan reelt godt give bær et år mere, men ofte vil det give mere mening at beskære brombærbusken primært pga. pladsmangel.

Brombær busk inden beskæring
Brombærbusk inden beskæring. De frugtbærende skud fra forrige år er nemme at genkende på de gamle blomsterstande og bær.

Beskæring af brombær kan ske både efterår og forår, men det kan være praktisk at vente til foråret. På den måde kan man kompensere for mængden af ranker ved at lade enkelte toårige blive tilbage i tilfælde af, nogle af de nye ranker, der skal bære dette års frugt, er blevet frostskadet. For ikke at beskadige ny vækst er det nemmest at beskære, inden rankerne begynder at danne blade.

Er der brug for at lade ældre ranker blive på busken for at danne bær et år mere, så skær alle sidegrene tilbage til 2-3 cm. Ranken danner da nye sideskud.

Fjern de gamle ranker ved at skære dem ned til jorden med en havesaks. Det er nemt at se, hvilke ranker, der skal fjernes. De har nemlig stadig spor efter bær på sidegrenene og vil være meget buskede i enden af grenen. Brombærbuksen vil hurtigt komme til at virke meget bar, men beskæringen giver luft mellem rankerne, og rankerne fra sidste år vil stadig danne rigeligt med bær.

Brombær busk efter beskæring
Brombærbusk efter beskæring. Rankerne, der skal bære frugt i år, er bundet øverst på hegnet.

Sæt system i opbindingen

Reelt behøver man intet system i rankernes opbinding, men det kan lette næste års arbejde, hvis man holder sig til en fast procedure.

Bind f.eks. sidste års skud op, så de sidder øverst på hegnet. På den måde kan de nye skud, der dannes i år, holdes på nederste halvdel og derved få plads til at vokse sig store. Det giver også den fordel, at de bærende ranker sidder i skulderhøjde. Det gør plukningen nem og sikrer, at eventuelle hoppende bær-elskende høns kun kan nå de allernederste grene.

Brombær kan danne ranker, der er 5-7 meter lange.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar